Actualitate

Gabriel Oprea, urmărit penal pentru abuz în serviciu în dosarul coloanelor oficiale

Fostul ministru de interne, Gabriel Oprea a fost audiat vineri la DNA în dosarul "Girofarul". El a declarat, la ieşire, că a cerut în Parlament ridicarea imunităţii în cazul său deoarece crede în nevinovăţia sa. Potrivit DNA, Oprea este urmărit penal pentru abuz în serviciu, el folosind ilegal echipaje ale Poliţiei Rutiere pentru deplasări.

sursa foto stirileprotv.ro sursa foto stirileprotv.ro

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este urmărit penal pentru abuz în serviciu, el folosind ilegal echipaje ale Poliţiei Rutiere pentru deplasări, a anunţat vineri DNA.

Gabriel Oprea, este acuzat de de procurori că ar fi beneficiat de echipajele de poliţie pentru deplasări, în mod ilegal şi "ar fi încheiat un protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,a beneficiat, în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliţiei rutiere", se spune într-un comunicat al DNA.


Confrom DNA, fostului ministru i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, vineri dimineaţa, atunci când acesta a mers la sediul instituţiei..

Oprea: "Cred în nevinovăţia mea"


"Este o ancheta in curs.  Am cerut să mi se ridice imunitate, am făcut-o pentru că cred în nevinonvaţia mea. Când am fost numit ministru de Interne exista o instrucţiune prevăzută de lege, în care miniştrii de Interne, pentru protecţie, aveau la dispoziţie o maşină de Poliţie, iar viceprim-ministrul avea la dispoziţie o maşină de Poliţie pentru însoţire permanentă. În protocol se preveda că o instituţie parteneră a ministerului de Interne, în speţă Parchetul General, i se punea la dispoziţie procurorului general, de către Poliţia Română, un echipaj de poliţie, în cazuri bine motivate, când avea nevoie", a spus Gabriel Oprea, la ieşirea din sediul DNA.

El a adăugat că şi-a făcut datoria, că nu şi-a luat o zi de concediu şi consideră nedrepte acuzaţiile care i se aduc.


"Aveam protecţie 24 de ore din 24, nu aveam un program normal, nu mă duceam la serviciu de la 8 la 16, eram întotdeauna la dispoziţia statului român. Am avut zeci de instituiţii în subordine. Vreau să se afle adevărul, sunt nevinovat şi mă voi prezenta în faţa procurorilor de câte ori voi fi chemat. Vreau sa fiu cercetat de justiţia română", a mai declarat Oprea.

Potrivit DNA, Gabriel Oprea se face vinovat de două infracţiuni de abuz în serviciu, una constând în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate în perioada în care era ministru cu echipaje ale Poliţiei Rutiere, iar cealaltă constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general, Tiberiu Niţu (n.r- fost procuror general), a beneficiat în mod nelegal de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale Poliţiei Rutiere.


Din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada menţionată, Oprea a fost însoţit "în cvasitotalitatea deplasărilor", într-un regim rezervat de lege exclusiv preşedintelui României, preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului şi prim-ministrului, mai spun procurorii DNA.

Din probele administrate rezultă că Oprea realiza în medie aproximativ cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere. Spre exemplu, în perioada 2 ianuarie - 21 octombrie 2015, s-au realizat 1.607 misiuni de însoţire a deplasărilor efectuate de ministrul de Interne pe raza municipiului Bucureşti. Numărul total al acestor misiuni este de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale.


Miercuri, Oprea a rămas fără imunitate atunci când senatorii au aprobat, solicitarea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului, fost ministru de Interne, acuzat de abuz în serviciu, decizia fiind luată cu 102 voturi "pentru" şi 31 voturi "împotrivă".

Votul a fost secret, cu bile, potrivit regulamentului. Rezultatul oficial al votului urmează să fie anunţat în plenul Senatului.

PNL şi PSD anunţaseră că votează pentru cererea procurorilor, iar Oprea le-a cerut sentorilor să aprobe ridicarea imunităţii sale parlamentare.

abonare newsletter