monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Legea anti fumat va avea şi un ghid de bune practici. Care este singurul spaţiu public închis unde se va mai putea fuma?

Un ghid de punere în aplicare a legii anti fumat urmează să fie elaborat în urma unor consultări cu guvernul şi patronii de localuri, urmând să apară la începutul lunii martie, înainte să intre în vigoare prevederile legii, a declarat, joi, deputatul PSD de Cluj Aurelia Cristea.

sursa foto ro.secondglobe.com

"Urmează să stabilim o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Ministerului de Interne, ca să agreăm împreună un regulament de implementare în cazul situaţiilor care mai trebuie lămurite. Au mai venit întrebări din diverse situaţii particulare şi atunci trebuie să explicăm cum se înţelege legea. Nu trebuie să particularizăm fiecare situaţie care apare, scrie clar în lege că fumatul este interzis în spaţiul public, personal nu cred că sunt chestii de interpretat. Dar poate că merită această discuţie. pentru a avea o cât mai corectă înţelegere a sensului textului de lege. Eu îmi doresc ca legea aceasta să fie cât mai bine înţeleasă şi cât mai bine acceptată”, a explicat pentru Mediafax deputatul PSD.

În ceea ce priveşte delimitarea spaţiilor publice închise, ea a explicat că practic singurul loc unde se va putea fuma este pe terasa restaurantelor, în aer liber.


Cât despre patronii care se abat de la regulă, sancţiunile ar trebui aplicate gradual, crede Aurelia Cristea.

"Dorinţa nu este să închidem imediat orice local care încalcă legea, dorinţa este ca sancţiunile să fie aplicate gradual. Înainte de a da sancţiuni, se pot da avertizări, aşa scrie în legea contravenţiilor, până când lucrurile intră într-o stare de normalitate", a spus Cristea.


Nu în ultimul rând, pentru elaborarea ghidului, Cristea spune că va mai avea loc o a doua întâlnire şi cu proprietarii de restaurante, baruri, cafenele şi cu reprezentanţii asociaţiilor hoteliere.

Legea va intra în vigoare pe 16 martie.


În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.