Actualitate

De asta îi plătim? Deputații au adoptat Ziua Bărbatului. Ziua Femeii rămâne pe data de 8 martie.

Deputaţii au adoptat miercuri cu majoritate de voturi Ziua Bărbatului. Aceasta va fi sărbătorită pe data de 19 noiembrie. Legea instituie şi Ziua Femeii care rămâne pe data de 8 martie și care, de altfel, în România este sărbătorită de zeci de ani.

"În cultura modernă se atrage atenţia asupra unor probleme specifice ale bărbaţilor, probleme la locul de muncă, această zi va fi un moment prielnic să discutăm aceste probleme", a precizat deputatul UDMR Molnar Zsolt, după adoptarea legii.

În expunerea de motive a proiectului de lege se arată că „în contextul în care vorbim despre egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, şi celebrarea zilei femeii, puţine persoane cunosc însă faptul că există şi o zi internaţională a bărbatului”, celebrată în data de 19 noiembrie, în aproape 60 de state.


Potrivit iniţiatorilor instituirea Zilei Internaţionale a Bărbaţilor are ca scop și promovarea modelelor pozitive de sex masculin, „nu doar vedete de cinema şi bărbaţi din sport, dar, oameni de zi cu zi din clasa de lucru care trăiesc vieţi decente, cinstit”.

De asemenea, un alt argument este nevoia de a discuta despre situația sănătăţii bărbaţilor şi bunăstarea socială, emoţională, fizică şi spirituală, pentru a evidenţia discriminarea împotriva bărbaţilor, în domeniile serviciilor sociale.


Cei cinci senatori Nicolae Bădălău, Florinel Butnaru, Sorin Constantin Lazăr, Pavel Marian (PSD), Nelu Tataru (PNL) şi Ioan Iovescu (PPDD), au arătat că Ziua Internaţională a Femeii este sărbătorită anual la 8 martie, motivele celebrării fiind legate de realizările sociale, politicile şi condiţiile economice ale femeilor, cât şi de fenomenul discriminării, iar puţine persoane cunosc că există şi o Zi Internaţională a Bărbatului. Iniţiatorii au menţionat, în expunerea de motive a proiecului, citând din Wikipedia, că Ziua Bărbatului a fost inaugurată în Trinidad Tobago, în 1999 şi îşi găseşte susţinere la mai multe persoane şi grupuri din Australia, Caraibe, SUA, Asia, Europa, Africa şi ONU.

Astfel, de acum autorităţile vor putea organiza evenimente pentru a marca Ziua Femeii, respectiv Ziua Bărbatului, iar televiziunea şi radioul public vor putea promova în aceste zile drepturile femeii, respectiv ale bărbatului.


Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.

Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909 în New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, grevă care avusese loc în 1908. În ciuda a ceea ce s-a pretins mai târziu, pe data de 8 martie nu a avut loc de fapt nici o grevă. În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga activista socialistă germană Luise Zietz împreună cu colega ei Clara Zetkin propun sărbătorirea zilei internaționale a femeii, fără a specifica însă o dată anume.


În România Ziua Femeii a început să fie sărbătorită la data de 8 martie după cel de-al doilea Război Mondial. În perioada comunismului, la 8 martie se sărbătorea Ziua Mamei.

 

Etichete: ziua femeii
Ultimele Stiri
abonare newsletter