monitorulcj.ro Menu

Actualitate

SUA înarmează forțele NATO din estul Europei, printre care şi România

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, urmează să prezinte astăzi proiectul de buget al Pentagonului pentru 2017, cu finanțări suplimentare pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic, noi minidrone și întărirea prezenței americane în Europa de Est, în special în Estonia și România

sursa foto: armyrecognition.com

Un responsabil din cadrul Departamentului Apărării a făcut cunoscut luni că bugetul de bază al Pentagonului pentru anul fiscal 2017 (1 octombrie 2016 — 30 septembrie 2017) se va ridica la 524 de miliarde de dolari, în creștere cu 59 de miliarde de dolari în raport cu anul precedent.

Bugetul va include numeroase "fonduri pentru operațiuni în străinătate".

Secretarul Apărării va anunța, în consecință, o întărire a prezenței militare americane în Europa de Est, în special în Estonia și România, pentru a face față amenințării ruse.

Ashton Cater să pregătește, de asemenea, să dezvăluie noi aparate care până în prezent au fost strict secrete, mici drone capabile să zboare în formație, potrivit unui alt responsabil din cadrul Pentagonului.

Bugetul va detalia, totodată, planurile Pentagonului pentru avionul de atac la sol A-10: acest aparat dezvoltat în anii 1970 urma să fie retras, dar a devenit un instrument foarte prețios în lupta împotriva jihadiștilor și viața sa va fi astfel prelungită.

Secretarul Apărării va lua cuvântul astăzi la Washington, iar bugetul complet al apărării va fi dezvăluit săptămâna viitoare.