Actualitate

Un nou an, o nouă promisiune pentru construirea sediului Filarmonicii Cluj

Filarmonica din Cluj nu a avut niciodată propriul sediu, iar Academia de Muzică Gheorghe Dima funcţionează într-o clădire retrocedată.

Un nou an, o nouă promisiune pentru construirea sediului Filarmonicii Cluj Un nou an, o nouă promisiune pentru construirea sediului Filarmonicii Cluj

De aproape zece ani se vorbeşte despre construirea unui sediu nou pentru Filarmonica şi Academia de Muzică. Cu toate acestea, proiectul nu s-a concretizat şi bate pasul pe loc la etapa hârtiilor. În fiecare an, conducerea Primăriei Cluj-Napoca promite că va găsi un investitor privat pentru realizarea Centrului Cultural Transilvania, dar investitorul întârzie să apară.

În urmă cu câteva zile, primarul Emil Boc a declarat că a semnat autorizaţia de construire şi că peste câteva luni va lansa licitaţia pentru desemnarea unui investitor privat, partenerul Primăriei în acest proiect. Investitorul privat ar urma să construiască un parking subteran şi o clădire de birouri. Până acum, viitorul partenerul privat avea ca obligaţie construirea unui hotel, dar între timp Boc s-a răzgândit şi ar vrea clădire de birouri. “Până în 15 februarie vom avea caietul de sarcini al licitației si apoi vom intra în Consiliul Local cu studiul de oportunitate pentru parkingul subteran și clădirea de la stradă, plus bonusul, pentru partenerul privat. Dacă până acum se voia hotel, se poate amenaja acum, cu noul PUG, și o clădire de birouri. Clujul are nevoie de clădiri de birouri de clasa A așa că vom oferi această posibilitate în cadrul licitației”, a declarat primarul.


În 2014, Emil Boc afirma că Centrul Cultural Transilvania va fi construit doar din fonduri de la bugetul local, dacă nu va fi găsit niciun investitor privat. Tot atunci spunea că are investitori interesaţi de acest proiect, dar doi ani mai târziu primarul încă se află în căutarea partenerului privat.

Valoarea estimată a investiţiei este de aproximativ 64 milioane euro, fără TVA. Suprafaţa desfăşurată a proiectului este de 46.000 mp, din care suprafaţa de carosabil este de 1.740 mp, suprafaţa pietonală - 3.283 mp, iar suprafaţa de spaţii verzi de 475 mp. Durata estimată de realizare a investiţiei este de 4 ani.


Întregul ansamblu va fi în final compus din cinci clădiri cu funcţiuni distincte (sediul Filarmonicii Transilvania, clădirea sălilor de concerte, clădirea artelor plastice şi dramaturgie, sediul Academiei de muzică “Gheorghe Dima” şi un hotel de două sute unităţi de cazare) aşezate pe o mare dală subterană ce acoperă peste 80% din suprafaţa actuală a terenului.

La ora actuală, nici Academia de Muzică Gheorghe Dima şi nici Filarmonica de Stat nu au propriul sediu. Sediul Academiei a fost retrocedat în urmă cu opt ani, iar Filarmonica nici măcar nu are propria sală de concerte, fiind nevoită să concerteze în săli din alte centre culturale ale orașului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter