monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Filmul în care joacă actorul clujean Levente Molnar, „Son of Saul”, nominalizat la categoria „cel mai bun film” la premiile César

Lungmetrajul "Son of Saul", cu actorul clujean Levente Molnár în distribuţie a fost nominalizat la ediţia din acest an a premiilor César, la categoria „cel mai bun film străin”. Premiile César sunt echivalentul francez ai premiilor Oscar.

Anunţul a fost făcut miercuri, de César Academie, organizaţia care acordă echivalentul francez al premiilor Oscar. Cele mai prestigioase trofee din cinematografia franceză vor fi decernate pe 26 februarie, la Paris.

Lungmetrajul "Saul Fia/ Son of Saul" se numără printre peliculele care au fost nominalizate, recent, şi la premiul Oscar pe 2016, la categoria "cel mai bun film străin". Această peliculă, care a fost distinsă cu marele premiu al juriului la gala de anul trecut a Festivalului de la Cannes, este propunerea Ungariei pentru o nominalizare la categoria cel mai bun film într-o limbă străină, alta decât engleza, la premiile Oscar 2016 şi reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes.


Pelicula este o coproducţie Ungaria-Franţa şi a fost extrem de apreciat de critica de specialitate, fiind în topul preferinţelor acesteia. Subiectul filmului este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz. Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

Pe de altă parte, la categoria "cel mai bun film" a premiilor César au fost nominalizate lungmetrajele "Dheepan", de Jacques Audiard, peliculă recompensată în 2015 la Festivalul de Film de la Cannes cu trofeul Palme d'Or, "Fatima", de Philippe Faucon, "Mustang", de Deniz Gamze Ergüven, "La loi du marché", de Stéphane Brizé, "Marguerite", de Xavier Giannoli, "Mon Roi", de Maïwenn, "La Tête haute", de Emmanuelle Bercot, şi "Trois souvenirs de ma jeunesse", de Arnaud Desplechin.


Catherine Deneuve ("La Tête haute"), Isabelle Huppert ("Valley of Love") şi Catherine Frot ("Marguerite") figurează printre artistele nominalizate la premiul César pentru "cea mai bună actriţă", alături de Loubna Abidar ("Much Loved"), Emmanuelle Bercot ("Mon roi"), Cécile de France ("La Belle saison") şi Soria Zeroual ("Fatima").

La categoria "cel mai bun actor" au fost nominalizaţi Gérard Depardieu ("Valley of Love"), Vincent Lindon ("La loi du marché"), Fabrice Luchini ("L'Hermine"), Jean-Pierre Bacri ("La vie très privée de monsieur Sim"), Vincent Cassel ("Mon roi"), François Damiens ("Les Cowboys") şi Antonythasan Jesuthasan ("Dheepan").