Actualitate

Se destramă zona Schengen? Cât de viabil este proiectul „mini-Schengen”? Reacţiile principalelor ţări

Marea majoritate a ţărilor din UE par să fie ostile ideii de „mini-Schengen”, capabil să-şi controleze mai bine graniţele.

În luna noiembrie a anului trecut un raport menţiona faptul că olandezii căutau o opţiune pentru dezvoltarea unor zone mai mici fără frontiere, un „mini-Schengen”, formată din Olanda, Belgia, Luxemburg, Germania şi Austria. „Mini-Schengen-ul” ar lucra împreună şi şi-ar controla graniţele externe mult mai atent, spune raportul, informează euractiv.com. Asta i-ar ajuta să facă verificări mult mai severe asupra migranţilor care cer azil.

Mai târziu s-a aflat că Berlinul ar fi de acord cu această idee, dar într-un format mult mai mare, un format din care să facă parte şi Franţa.


Dacă proiectul „mini-Schengen” ar evolua, ar fi cel mai probabil în afara tratatelor Uniunii Europene, notează publicaţia euractiv.com.

Germania: Nu este (încă) un proiect

Între timp, nemţii au clarificat că nu există o asemenea intenţie, sau cel puţin nu încă. Poziţia Berlinului rămâne neschimbată, iar ţelul este de a păstra zona Schengen „în întregime”, a spus un oficial pentru sursa citată.


Franţa: Noi nici nu vrem să auzim de aşa ceva

Oficial, Franţa nici măcar nu vrea să audă despre zona mini-Schengen. În data de 18 ianuarie,  Bernard Cazeneuve, care este văzut ca un posibil înlocuitor în luna viitoare a ministerului de externe, Laurent Fabius, spunea: “cooperarea în interiorul Schengen trebuie să fie întărită”.

Cu toate acestea problema este intens discutată de partidul de centru-dreapta din opoziţie, Les Republicains. Şeful partidului Nicolas Sarkozy a spus că zona Schengen „este moartă”.


Belgia: Este nevoie de un control mai eficient la graniţe

Un oficial din cadrul Ministerului de Afaceri Externe a declarat că zona Schengen e una dintre cele mai mari realizări ale UE şi că trebuie menţinută aşa cum este. Dar, a adăugat el, Belgia insistă asupra unui control extern al graniţelor mult mai eficient.

Polonia: Înţelegem de ce unele ţări vor să suspende Schengen

Guvernul polonez se opune unei zone mini-Schengen, dar spune de asemenea că înţelege de ce anumite ţări individuale sunt tentate să suspende Schengen-ul aşa cum îl ştim acum.


Slovacia: Fără rost şi periculos

Guvernul slovac a respins categoric orice considerente despre „restrângerea în continuare a zonei Schengen sau a o face valabilă doar pentru anumite țări”. Pe de altă parte slovacii susţin însă că înţeleg decizia unor state membre să reintroducă verificări la graniţe.

Romania: Nu va funcţiona

Ideea a atins o coardă sensibilă în România, asta după ce a încercat în repetate rânduri să intre în anii anteriori în zona Schengen. Pe de altă parte, ultimele dezvoltări au schimbat opinia publică, de la probleme de corupţie la criza controlului graniţelor.


Într-un interviu pentru sursa citată, Ciprian Ciucu, membrul Centrului pentru Politici Europene, a explicat că ideea unui „mini-Schengen” va creşte diferenţele între „vechea Europă şi noua Europă”. „Deja există diferenţe între gradul de integrare în Schengen. România şi Bulgaria sunt ţinute în afara zonei din diverse motive, inclusiv migraţia”.

Ciucu a explicat că „este greu de crezut ca zona mini-Schengen să funcţioneze”.

„Ca ţări de destinaţie vor rămâne destinaţii pentru migranţi ţările Schengen, cele mai mari ţări din Schengen nu o să aibă niciun stimulent pentru a implementa politici anti-migraţie atâta timp cât proprii lor cetăţeni nu pot beneficia de libertate totală de mişcare”, a mai spus el.

Ciucu a invocat şi lipsa de experienţă în managementul graniţelor a aşa numitelor „ţări mini-Schengen”. Din punctul său de vedere „soluţia poate fi găsită numai în cooperare şi în comun pentru creşterea capacităţii a graniţelor UE”.

Prim ministrul României, Dacian Cioloş, a spus în data de 21 ianuarie că ţara sa vrea în continuare să intre în Schengen, chiar dacă are un viitor nesigur.

Bulgaria: Suntem paznici foarte buni

La fel ca România, Bulgaria încă nu este în Schengen, deşi Comisia spune că ambele ţări se califică pentru a fi membre. Primul ministru bulgar Boyko Borissov care are mari speranţe pentru zona Schengen, foarte des spune că Bulgaria  ar fi cel mai bun „paznic” al UE la graniţă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter