monitorulcj.ro Menu
Actualitate

UPDATE: O comisie a Ministerului Transporturilor a început verificările în cazul incidentului aviatic de pe Aeroportul Avram Iancu Cluj

O comisie a Ministerului Transporturilor se află la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj pentru a verifica împrejurările în care s-a produs incidentul de joi, când o aeronavă Blue Air a ratat aterizarea și a ieșit de pe pistă.

UPDATE: Mai mulţi angajaţi ai Aeroportului Cluj au fost audiaţi de comisia de anchetă de la Ministerul Transporturilor, având loc discuţii despre incident şi cu reprezentanţi ai ROMATSA şi ai companiei aeriene.

"Comisia de la Ministerul Transporturilor a început audierile şi să analizeze datele de la ROMATSA, de la aeroport, de la compania Blue Air. Această investigaţie va stabili, în detaliu, responsablităţile şi cauzele acestui incident. O parte din personalul operaţional al aeroportului a fost audiat, au avut discuţii cu cei de la Blue Air, cu cei de la ROMATSA, urmează să analizeze toate datele. Este şi un dosar penal deschis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, a fost un procuror la faţa locului, este o procedură standard. Aeronava implicată în incident a decolat la ora 21.00 spre Bucureşti, fără probleme. Urmare a verificărilor tehnice făcute de Blue Air s-a constatat că nu a suferit avarii şi nu sunt probleme", a spus directorul Aeroportului, David Ciceo.


_____________________

Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, a declarat vineri că respectiva comisie a sosit în cursul zilei de joi și că verificările sunt „normale în astfel de situații”.


„A venit comisia de la minister, sunt verificări normale. Comisia trebuie să integreze o cantitate foarte mare de informații și de date, documente, de la ROMATSA, de la aeroport, de la compania aeriană. Nu știu când vor finaliza verificările”, a menționat David Ciceo.

Totodată, directorul aeroportului Cluj-Napoca a declarat că deszăpezirea nu s-a făcut cu lopata, cum au afirmat unii pasageri.


În niciun caz. Aeronava nefiind pe pistă, a fost nevoie lângă roţi și de îndepărtarea pământului și a zăpezii cu lopeți, a precizat David Ciceo.

El a mai spus că aeronava Blue Air implicată în incident a plecat joi seară la București.


„Avionul a decolat cu bine la București, în jurul orei 21,00 deci n-a suferit nicio avarie. Investigația va stabili exact cauzele. Menționez că înainte de aterizarea avionului Blue Air au decolat cu bine șapte aeronave, niciun pilot n-a semnalat că ar fi ceva probleme cu pista, deci nu era gheață deloc. Mai mult, după decolarea acestor aeronave, temperatura a crescut ușor. Deci, condițiile de aterizare erau corespunzătoare”, a subliniat David Ciceo.

În paralel cu verificările efectuate de comisia de la Ministerul Transporturilor, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a deschis un dosar în cazul incidentului aviatic.


Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, Sebastian Dobrescu, a declarat, vineri că deocamdată nu sunt noutăți în verificările procurorilor.

Joi, directorul aeroportului clujean, David Ciceo, preciza că verificările procurorilor sunt normale în astfel de cazuri.

„Considerăm că este o procedură normală să se autosesizeze în cazul acestui incident și în acest caz o să sprijinim cu toate datele cercetările care se vor efectua. Cu ocazia incidentului a fost un domn procuror de la Cluj pentru primele informații. Este o procedură normală în cazul unui incident”, a declarat, joi, David Ciceo.

Un avion cu 116 pasageri care efectua o cursă charter de la București la Barcelorna, cu escală la Cluj, a ieșit, joi, pe de pista Aeroportului Internațional „Avram Iancu” în timpul manevrelor de aterizare, fără să fie înregistrate victime sau pagube materiale.