monitorulcj.ro Menu
Actualitate

UPDATE: Liderul grupării „64 de comitate” rămâne în arest

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) judecă, vineri, cererea de eliberare a liderului mișcării extremiste „64 de comitate” Zoltan Szocs.

UPDATE:  Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au respins contestaţia lui Szőcs Zoltán, împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti din 30 decembrie, prin care s-a dispus arestarea preventivă a preşedintelui "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania.

Decizia luată vineri de magistraţii instanţei supreme este definitivă.


___________________________

Șeful organizației a fost arestat preventiv la sfârșitul anului trecut și este acuzat că i-ar fi instigat pe membrii grupării să confecționeze dispozitive explozive.


Procurorii DIICOT spun că una dintre bombe urma să fie detonată în Târgu Secuiesc, la festivitățile de Ziua Națională a României.

Zoltan Szocs s-ar fi aflat în spatele atentatului dejucat la defilarea de 1 decembrie în Târgu Secuiesc. Anchetatorii spun că bărbatul i-ar fi instigat pe membrii organizaţiei să realizeze dispozitive explozive, pe care să le detoneze apoi în spaţii publice.


Zoltan Szocs nu a putut fi audiat, până la finalul lunii decembrie, pentru că nu se afla în ţară. De peste hotare ar fi încercat să ia legătura cu membrii organizaţiei în momentul în care a aflat că atentatul a fost dejucat, pentru a le cere acestora să ascundă adevărul. Din locuinţa bărbatului, procurorii au ridicat, la sfârșitul anului trecut, mai multe cărţi scrise de Wass Albert, declarat criminal de război şi condamnat la moarte în 1946.

Interceptările făcute de procurori îl surprind pe liderul mişcării trasând sarcini pentru montarea unor dispozitive explozive. Stenogramele arată că acesta îi învăţa pe adepţi să îşi ascundă urmele şi să plece din localitatea unde urma să aibă loc explozia, pentru a nu fi bănuiţi.


Potrivit interceptărilor, 20 de dispozitive explozive ar fi trebuit să fie montate în timpul defilării, iar acestea urmau să fie declanşate simultan, „să producă mult fum” şi să provoace panică.