Actualitate

Ce te așteaptă când pleci la muncă în Anglia?

Foarte mulți români pleacă în fiecare an, pentru un trai mai bun, să muncească în străinătate, însă nu toți au parte de o experiență pozitivă.

Sursa foto: Facebook Sursa foto: Facebook

Una dintre cele mai căutate destinații pentru românii care pleacă să muncească în străinătate este Anglia, care a devenit ”țara tuturor posibilităților” europeană, din perspectiva românilor.

Însă, depinde de noroc. Unii o duc foarte bine în Marea Britanie, alții în schimb se simt dezavantajați față de localnici. 


Românii nu își cer drepturile

Gheorghe R. s-a întors de câteva zile din Anglia, unde a lucrat ca și șofer pentru o firmă de curierat și, deși el este unul dintre cazurile fericite, a văzut foarte multă nedreptate.

”Nimeni nu le spune românilor că au nevoie de anumite acte ca să lucreze legal. Se angajează la negru și sunt exploatați. Dacă merg cu agenții, acestea le iau între 20 și 50 % din cât câștigă și fac contracte pe perioade lungi”, explică Gheorghe R. 


Pe site-ul Ambasadei Române în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sunt specificate toate drepturile pe care le are un român care merge să lucreze în Anglia, însă românii nu își cer drepturile, așadar angajatorii profită.

”Unul dintre colegii mei, tot român, a lucrat 4 zile câte 12 ore și a primit 45 de lire! Și nu a spus nimic. Îi era frică să nu fie dat afară”, spune bărbatul.


Legislația este foarte clară în ceea ce privește salariul minim. Un angajat care a împlinit vârsta de 21 de ani trebuie să primească cel puțin 6,70 lire sterline pe oră, astfel colegul său trebuia să primească mai mult de 300 de lire.

PFA pentru fiecare angajat

Bărbatul povestește că pentru a se angaja la firma de curierat a fost nevoie să își facă PFA. Pentru suma ”modică” de 100 de lire sterline, firma se ocupă de acest aspect, iar orice serviciu precum cel de contabilitate era tras din salariul său. De asemenea, trebuia să plătească o chirie pentru mașina pe care o folosea și firma își punea adaos la motorina pe care, desigur, tot el îl plătea. 


”Noi ca și români nu ne știm drepturile acolo și avem aceleași drepturi ca și ei. Pentru munca pe care o face un român, un englez ia dublu. Ești exploatat fiindcă esti român, acesta este adevărul”, mai spune Gheorghe R.

Acte pentru toți imigranții

Georgiana Bodea a lucrat într-un hotel la housekeeping în Jersey Island și este foarte mulțumită de timpul pe care l-a petrecut în Marea Britanie. Ea însă, îndată ce a coborât din avion, a fost întrebată cu ce scop a mers acolo. Ea, spre deosebire de Gheorghe R., a fost bine informată cu privire la actele necesare.


”În Jersey Island când ajungeai acolo, te întrebau la aeroport dacă ai venit pentru turism sau pentru lucru. Dacă ziceai pentru lucru te îndrepta prima dată la taxe unde îți făcea acte și de acolo mergeai să fii înregistrat și primeai un card albastru. După 6 luni fără întrerupere îți schimba cu unul verde prin care aveai dreptul la gratuitate în sănătate. După 5 ani primești unul galben și esti considerat ca orice cetățean englez”, explică Georgiana Bodea.

Orele suplimentare, plătite

Femeia a lucrat pe contract de 8 ore care erau plătite bine, iar pentru orele suplimentare era plătită mai mult.

”La 8 ore te obliga să faci 3 pauze în care mergeai la cantina angajaților și mâncai. Erau 2 mese pe zi și între ele mai era o pauza. Pauzele erau de câte o jumătate de oră. Dar nu ne lăsa să lucrăm fără să mâncăm. Orele de noapte se plăteau mai mult, la fel și sâmbetele și duminicile. Dacă lucram în cadrul sărbătorilor legale, eram plătiți de 3 ori mai mult decât de obicei”, povestește femeia.

 

abonare newsletter