Actualitate

2015, în administrația locală, un an al întârzierilor și șantierelor

Proiecte importante cu fonduri europene nu au fost încheiate anul acesta, deși data limită era 31 decembrie 2015. Alte proiecte, cu bani din bugetul local sunt promise de ani de zile, dar bat pasul pe loc. Cu greu, unele investiții au fost duse la capăt anul acesta. Așa arată bilanțul Primăriei Cluj-Napoca pe 2015.

Lucrari strada Motilor Lucrari strada Motilor

Primăria Cluj-Napoca are mari întârzieri la două mari proiecte cu fonduri europene: Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (Buftea de Cluj) și Centrul de Sprijinire a Afacerilor T.E.A.M (Tehnologie, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere), situate pe dealul Lomb. Ambele trebuiau încheiate până la sfârșitul acestui an, dar acum Buftea de Cluj este gata doar 60%, iar centrul T.E.A.M, 90%. La CREIC, s-a lucrat cu o firmă falimentară, Valve International ceea ce a dus la organizarea unei noi licitații pentru continuarea lucrărilor.

Drumul spre Lomb, surpat și întârziat

Nici construirea drumului care va lega orașul de cele două centre din Lomb nu este într-o situație mai bună. Lucrările nici nu au început bine că s-a surpat terenul ceea ce a provocat organizarea unei licitații pentru realizarea lucrărilor de consolidare a terenului. Drumul cu patru benzi ar fi trebuit finalizat în acest an.


Modernizarea școlilor se face cu cântec

În anul proiectelor cu fonduri europene, se află în întârziere și modernizarea a trei școli: Liceul Mihai Eminescu, Liceul Avram Iancu și Școala Generală Ion Agârbiceanu. Elevii de la Mihai Eminescu au fost mutați la alte școli, din cauză că în școala lor încă se lucra la începerea anului școlar.

Potrivit promisiunilor primarului de la început de an, în 2015 ar fi trebuit să fie gata și unificarea pasajelor de la gară, dar și acest obiectiv poate fi mutat de pe lista priorităților pe lista întârzierilor.


De doi ani, fostul cinema Dacia e tot în modernizare

Din 2013 încoace, modernizarea cinematografului Dacia a fost notată, în fiecare an, pe lista cu priorități a primarului, dar la finalul anului, cinematograful era tot șantier. La fel s-a întâmplat și în 2015. E drept că lucrările au avansat și că fostul cinematograf nu mai este o ruină, dar tot nu a fost redat mănășturenilor. În septembrie, în timpul unei vizite la șantier, împreună cu presa, Boc a promis că “în 1 ianuarie, lucrările vor fi gata din toate punctele de vedere”.

Parking, construit cu firmă falimentară

Un alt proiect început în 2013 este parkingul de pe strada Negoiu din Mănăștur. Și anul acesta, încheierea lucrărilor s-a aflat pe lista priorităților primarului. Ideea a rămas doar pe hârtie, la jumătatea acestui an, fiind gata doar 40% din lucrare. Noul parking este construit de o firmă falimentară, Construdava – Icco Energ, astfel că lucrările se desfășoară extrem de lent.


La capitolul parkinguri, a fost dat uitării parkingul Hasdeu, promis încă din 2012, din campania electorală pentru alegerile locale. În fiecare an, apar probleme și totul rămâne doar pe hârtie.

Podul Traian este surpat de doi ani

Potrivit listei primarului, în 2015 ar fi trebuit să înceapă lucrările la podul Traian, surpat în august 2013. Anul acesta, a fost organizată o licitație pentru desemnarea constructorului, dar ordinul de începere a lucrărilor a fost amânat până la finalizarea modernizării străzilor Horea și George Barițiu.


Nici podul Garibaldi nu a fost modernizat, deși conducerea Primăriei vorbește de acest lucru încă de anul trecut.

Nici reabilitarea Turnului Pompierilor nu a început anul acesta. De asemenea, repararea fațadelor clădirilor din centru bate pasul pe loc, cu toate că acest proiect trebuia să fie în plină desfășurare.


Proiecte încheiate cu chiu cu vai

Printre puținele proiecte care au fost încheiate în 2015 se numără Bike-Sharing, inaugurat în noiembrie și intrat în “hibernare” pe perioada iernii. Sistemul de ticketing a fost pus în funcțiune în această vară. Trebuie menționat că cele două proiecte trebuiau duse la capăt încă din 2013.

A fost încheiată în 2015 și modernizarea străzilor din centru (proiectul Orașul Comoară) și alte străzi din cartiere. De altfel, 2015 poate fi considerat, pe bună dreptate, anul șantierelor, foarte multe străzi din tot orașul fiind în reparații.

Anul acesta, au fost cumpărate autobuze noi pentru transportul în comun, a fost modernizat ștrandul Sun.

Ultimele Stiri
abonare newsletter