Actualitate

Biserica din parcul Babeș, arsă în 1982, a fost reconstruită de meșteri maramureșeni - FOTO

Lăcașul de cult a fost ridicat de medicul clujean, Iuliu Hațieganu în memoria fiului care a murit la vârsta de 10 ani.

Biserica de lemn din parcul Babeș  a fost inaugurată vineri 12 decembrie în prezența conducerii Universității Babeș-Bolyai , a primarului Emil Boc și a Mitropolitul Andrei Andreicuț.

Văzută ca un simbol al parcului Babeș , Biserica de lemn  a fost refacută  de către meșteri maramureșeni  care s-au inspirat din fotografii vechi. Lăcașul de cult  a fost ridicat de medicul clujean, Iuliu Hațieganu  în memoria fiului care a murit la vârsta de 10 ani. Monumentul considerat de experții francezi „un gotic al lemnului” a ars în întregime  în anul 1982.    


„Ne bucurăm că am reușit să refacem o efigie a parcului, să facem ceva  ce trebuia făcut de mult. Mă miră faptul că în  26 de ani nu s-a reușit refacerea bisericii ”, a declarat  Ioan Aurel Pop, rectorul UBB Cluj.  

Mitropolitul Clujului și al Feleacului, Andrei Andreicuț și-a exprimat  bucuria față de  această realizare. „Evenimentul de astăzi și implicit biserica aceasta are valoare pentru toți iubitorii de Dumnezeu. Ne bucurăm că acest eveniment  vine în perioada Crăciunului”, a spus IPS Andreicuț.  


Primarul Emil Boc, prezent și el la ceremonie a ținut să evidențieze multiculturalitatea  prezentă în Cluj. „Ne bucurăm că am  reu șit să susținem realizarea acestui lăcaș, chiar și dacă vorbim de partea birocratică. Chiar și în fața comisiei care urmează să desemneze Capitala Europeană a Culturii am prezentat o situație unică. Clujul are în zona centrală, pe o suprafață de 1 km pătrat, cinci biserici și catredrale care aparțin de  denominațiuni diferite. Clujul poate fi dat ca un model de urmat la capitolul trai impreună. Putem spune că suntem o Europă mai mică”, a subliniat Boc.

La finalul evenimentului corul de la Facultatea de Teologie a interpretat pentru cei prezenți mai multe colinde.   

Ultimele Stiri
abonare newsletter