monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Filmul “Son of Saul”, cu actorul clujean Levente Molnar, pe lista scurtă pentru nominalizările Oscar

Nouă pelicule au fost incluse pe lista scurtă pentru nominalizările la premiul Oscar 2016, la categoria “cel mai bun film străin”.

Filmul “Son of Saul”, cu actorul clujean, Levente Molnar, pe lista scurtă pentru nominalizările la Oscar

Pe listă se află și lungmetrajul maghiar "Son of Saul", cu actorul clujean Levente Molnar. Cele nouă filme au fost anunțate joi seara, de Academia americană, instituţia care decernează aceste premii, potrivit Mediafax.


"Saul Fia/ Son of Saul", propunerea Ungariei pentru o nominalizare la categoria cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza la premiile Oscar 2016, reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes, distins cu marele premiu al juriului la gala de anul acesta a Festivalului de la Cannes.

Pelicula spune povestea a două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.

Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie în această peliculă: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

Potrivit screendaily.com, "Son of Saul" este considerat marele favorit la câştigarea premiului Oscar din 2016 la categoria "cel mai bun film străin".

Filmul columbian "Embrace Of The Serpent" este singurul reprezentant al Americii Latine pe această listă scurtă, care, în acelaşi timp, nu include niciun film din Asia.

Peliculele incluse pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizarea la Oscarul pentru cel mai bun film străin pe 2016 sunt: "The Brand New Testament"(Jaco Van Dormael, Belgia), "Embrance Of The Serpent" (Ciro Guerra, Columbia), "A War" (Tobias Lindhilm, Danemarca), "The Fencer" (Klaus Härö, Finlanda), "Mustang" (Deniz Gamze Ergüven, Franţa), "Labyrinth of Lies" (Giulio Ricciarelli, Germania), "Son of Saul" (László Nemes, Ungaria), "Viva"(Paddy Breathnach, Irlanda) şi "Theeb" (Naji Abu Nowar, Iordania).

În prima etapă de selecţie a filmelor străine, un comitet alcătuit din câteva sute de membri din Los Angeles ai Academiei de film americane a vizionat cele 80 de lungmetraje eligibile pentru o nominalizare, în perioada 15 octombrie - 14 decembrie.