monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Lista scurtă a candidaţilor pentru desemnarea Capitalei Europene a Culturii 2021, contestată

Craiova, Braşov, Iaşi, Brăila şi Târgu Mureş contestă lista scurtă a candidaţilor pentru desemnarea Capitalei Europene a Culturii 2021. Cele cinci orașe cer revocarea a doi membri ai juriului şi reluarea procedurii. Pe lista scurtă se află și Clujul.

Lista scurtă a candidaţilor pentru desemnarea Capitalei Europene a Culturii 2021, contestată

Orașele contestatare se bazează pe neîndeplinirea criteriilor prevăzute în documentele oficiale. "În contestaţia noastră ne bazăm pe neîndeplinirea criteriilor prevăzute chiar în documentele oficiale care normează organizarea acestei acţiuni, dar şi pe lipsa de experienţă dovedită a celor două aşa-zis experte desemnate de Ministerul Culturii pentru a juriza etapa de preselecţie din România a competiţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. În calitate de preşedinte al ACCEC 2021, le solicit public celor două experte din România ale juriului să ne comunice dacă au lucrat la dosarul Bucureşti 2021, care este expertiza lor în dezvoltarea culturală a unui oraş şi să nominalizeze oraşul Capitală Europeană a Culturii pentru care au lucrat, acestea fiind criterii pe care ar fi trebuit să le îndeplinească în calitate de expert şi membru al juriului pentru o asemenea competiţie", a afirmat Lucian Dindirică, preşedintele Asociaţiei "Craiova 2021", citat de Mediafax.

Conform sursei citate, cele două ar trebui să "comunice public dacă au depus declaraţie pentru un potenţial conflict de interese în ceea ce priveşte dosarul Bucureştiului, având în vedere că ambele membre ale juriului din România - Valentina Iancu şi Raluca Velisar - lucrează în instituţii des menţionate laudativ în dosarul de candidatură Bucureşti 2021, dar şi faptul că, în cazul în care Bucureştiul devine Capitală Europeană a Culturii în 2021, instituţiile cu care colaborează cele două experte vor fi principale beneficiare ale proiectelor incluse în dosarul de candidatură".


"În acest moment, avem dubii foarte mari inclusiv legate de verificarea dosarelor înscrise în competiţie, ţinând cont că în dosarul de candidatură al oraşului Baia Mare se menţionează că, la data depunerii acestuia - 10 octombrie 2015, strategia culturală a oraşului a fost deja adoptată, condiţie obligatorie solicitată candidatelor de către Uniunea Europeană. În realitate, strategia culturală a oraşului Baia Mare nu este nici la această oră adoptată în Consiliul Local, fiind în dezbatere publică până la data de 10 decembrie. În concluzie, noi solicităm, în mod legal şi în spiritul Regulamentului competiţiei Capitală Europeană a Culturii, reluarea procedurii de selecţie pentru faza a doua a competiţiei şi revocarea calităţii de membru al juriului celor două doamne - Raluca Velisar şi Valentina Iancu", a precizat Lucian Dindirică.

Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Baia Mare sunt cele patru localităţi din România care au fost alese pentru lista scurtă a oraşelor care candidează pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021.


Contestaţia este semnată de reprezentanţii asociaţiilor culturale din oraşele Craiova, Iaşi, Braşov, Brăila şi Târgu Mureş, urmând a fi trimisă către Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, Markku Markkula, preşedintele Comitetului European al Regiunilor, Tibor Navracsics, comisar european pentru Cultură, Educaţie, Tineret şi Sport, Karel Bartak, şeful Unităţii de Coordonare a programului Europa Creativă din cadrul Direcţiei Generale pentru Educaţie şi Cultură a Comisiei Europene, Dacian Cioloş, premierul României, Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, Steve Green, preşedintele Juriului de Selecţie şi Monitorizare pentru Capitale Europene ale Culturii.