Actualitate

Fumătorii trebuie să renunțe la țigări! A fost adoptată legea care interzice fumatul în spațiile publice închise

Camera deputaților a adoptat noua lege a fumatului, după luni întregi de discuții. Acum urmează doar să fie promulgată de președintele țării.

Deputatul PSD Aurelia Cristea a dus timp de nouă luni muncă de lămurire cu colegii ei din parlament pentru aprobarea proiectului pe care l-a propus în privința interzicerii fumatului în spațiile publice. Ea a fost susținută de peste 150 de ONG-uri de tineri studenți și experți medicali. Principalii săi ”dușmani”  au fost dependeța de nicotină și lobby-ul exagerat al industriei.

Legea, mână-n mână cu sănătatea și respectul

Aurelia Cristea a folosit ca principal argument pentru a-i convinge pe colegii ei din Parlament, sănătatea.


”Important a fost de altfel să-i conving și pe colegii mei din Parlament că este o lege necesară, este o lege pentru sănătatea noastră, este o lege pentru sănătatea copiilor noștri. Noi suntem chemați aici pentru a avea grijă de generațiile viitoare și cred că asta este una dintre legile extrem de importante pentru protejarea sănătății lor”, a declarat deputatul PSD.

De asemenea, aceasta a explicat rostul zecilor de dezbateri publice pe care le-a realizat, pentru ca fiecare persoană să înțeleagă despre ce este vorba, că este o chestiune de respect.


”De când am inițiat proiectul am făcut zeci de dezbateri publice pentru ca fiecare să înțeleagă despre ce este vorba, să încercăm să acceptăm ca societate că este o normă socială care ține în primul rând de respectul față de celălalt. Atâta timp cât tu alegi să fumezi este o alegere personală, nu trebuie să îl afecteze pe cel de lângă tine”, a explicat Aurelia Cristea.

România, iar în urmă

Țara noastră este ultima din cadrul Uniunii Europene care să implementeze această lege, celelalte țări implementând-o încă din anul 2005, ceea ce, după cum spune deputatul, ne face să fim în urmă cu 10 ani față de restul țărilor europene.


În ceea ce privește partea financiară, nu este nevoie de niciun fel de investiție, iar deputatul PSD privește cu optimism situația localurilor pentru fumători, că acestea nu își vor pierde clientela.

„Rapoartele Comisiei Europene arată o creștere foarte clară în domeniul ospitalității după implementarea acestei legi într-un studiu realizat în 15 țări în spațiul UE care au implementat legea: Marea Britanie, Italia, Spania. Toate țările au implementat încă din 2005, deci noi suntem în urmă cu 10 ani”, a spus inițiatoarea.


Spații închise publice și sancțiuni

Fumatul este interzis în toate spațiile închise publice. „Spațiu public închis se înțelege orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”, după cum scrie în proiectul de lege.

Sancțiunile în ceea ce privește persoanele fizice vor fi între 100 și 500 de lei. Când vine vorba de persoane juridice, acestea sunt mult mai mari, între 5000 și 15000 de lei și se poate ajunge inclusiv la suspendarea activității.

Ultimele Stiri
abonare newsletter