Actualitate

Tetarom IV, alți bani europeni irosiți de CJ Cluj. Instituţia nu ştie la cât se ridică paguba, dar promite s-o recupereze

La un an după semnarea contractului pentru construirea Parcului Industrial Tetarom IV, în aprilie 2015 consilierii judeţeni votau un proiect de hotărâre privind încetarea contractului de finanțare. Clujul a pierdut aproximativ 18 milioane de lei finanţare europeană nerambursabilă. Cine se face vinovat de această situaţie şi ce face Consiliul Judeţean pentru recuperarea prejudiciului?

Cu o lună înainte să fie arestat preventiv pentru fapte de corupţie, în aprilie 2014 Horea Uioreanu, pe atunci preşedintele CJ Cluj, semna cu firma ACI SA Cluj contractul pentru demararea lucrărilor la Parcul Industrial Tetarom IV. Valoarea contractului se ridica la suma de 36.355.757,95 lei fără TVA.

Lucrările la acest obiectiv au fost demarate în data de 15 mai 2014, termenul de finalizare fiind de 20 de luni.


Termene nerespectate, proiectare greşită din start

Din mai 2014 plus 20 de luni rezulta că finalizarea lucrărilor cădea în ianuarie 2016. Se depășea cu o lună termenul de execuție, având în vedere că decidenții CJ Cluj spuneau că implementarea proiectului nu poate depăşi data de 31 decembrie 2015.

O altă problemă a constituit-o numeroaselor sesizări ale antreprenorului privind omisiunile proiectului, apărând premisele revizuirii proiectului tehnic.


Proiectul revizuit genera o majorare a valorii lucrărilor cu aproximativ 12.400.000 lei fără TVA, reprezentând un procent de 37% din valoarea contractului de lucrări.

Cine răspunde pentru 2,5 milioane de lei?

Până în momentul în care consilierii judeţeni au votat pentru renunţarea la finanţarea europeană pentru realizarea parcului industrial Tetarom IV, din bugetul judeţului s-au cheltuit aproximativ 2,5 milioane de lei pentru lucrări la parcul respectiv.


"Noi am cheltuit până acum aproximativ 2,5 milioane de lei pentru ridicarea unei hale, pentru turnarea fundaţiei la clădirea de birouri, precum şi pentru organizarea de şantier. Lucrarea nu are cum să fie finalizată în termenele impuse, pentru că proiectarea a fost greşită din start, iar noi ar fi trebuit să plătim 50 de mililoane de lei ca să putem respecta acele termene. Bani pe care nu îi avem", declara la acea dată Vakar Istvan, preşedintele CJ Cluj.

Seplecan se dădea cocoş, acum bagă capul în pământ

Înainte să devină preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Mihai Seplecan pornea un adevărat război cu funcţionarii din instituţie pe care îi acuza de aproape toate infracţiunile din Codul Penal.


“Credeți că decidenții CJ Cluj își asumă indolența cu care s-a lucrat și la implementarea acestui obiectiv economic (n.red. Tetarom IV)? La fel ca și la obiectivul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, la fel ca și pentru atragerea de fonduri pentru Proiectul de Transport Intermodal, decidenți ai CJ Cluj au ales să nu-și facă datoria față de clujeni. Cine răspunde pentru banii europeni la care suntem nevoiți să renunțăm și la acest obiectiv de investiții? Căci sunt funcționari care au încasat bani pentru implementare, întreb, din nou, cum recuperăm banii cheltuiți degeaba, fără concretizarea investițiilor”, spunea Seplecan la acea dată.

În prezent, reprezentanţii Consiliului Judeţean, sub conducerea lui Seplecan, spun că nu au putut stabili un prejudiciu cert din elaborarea defectuoasă a proiectului, dar că instituţia a întreprins “toate măsurile necesare pentru recuperarea prejudiciilor”.


“Până la această dată nu a putut fi stabilit un prejudiciu cert rezultat din elaborarea defectuoasă a proiectului. Din punct de vedere al responsabililor persoane fizice sau juridice, apreciem că culpa pentru elaborarea defectuoasă a proiectului aparţine proiectantului. Am dispus întreprinderea tuturor măsurilor necesare pentru recuperarea acestor prejudicii”, a declarat Seplecan.

În judeţul Cluj funcţionează alte trei parcuri industriale administrate de SC Tetarom SA în care îşi desfăşoară activitatea firme precum DeLonghi sau Bosch.

Ultimele Stiri
abonare newsletter