Actualitate

Nou incident între Rusia și Turcia. Un distrugător rus a tras focuri de avertisment

Ministerul rus al Apărării a l-a convocat pe ataşatul militar al Turciei la Moscova, în legătură cu acest incident.

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică faptul că distrugătorul rus Smetlivi a fost nevoit să tragă focuri de avertisment către o navă turcă, pentru a evita o coliziune cu aceasta în Marea Egee, şi că l-a convocat pe ataşatul militar turc, relatează Reuters online.

Potrivit agenţiei ruse de presă Interfax, nava turcă, al cărei nume nu a fost precizat de către minister, nu a răspuns unor avertismente anterioare şi şi-a schimbat brusc cursul în urma focurilor de avertisment, după care a trecut la aproximativ 500 de metri distanţă de distrugătorul rusesc.


Distrugătorul dotat cu rachete ghidate nu a putut să stabilească, duminică, o legătură radio cu ambarcaţiunea de pescuit cu năvodul, care nu a răspuns unor semnale vizuale şi nici unor rachete de semnalizare, afirmă ministerul într-un comunicat, relatează Associated Press în pagina electronică.

„Pe 13 decembrie, echipajul navei ruse Smetlivy, care se afla la 22 de kilometri de insula grecească Lemnos în nordul Mării Egee a evitat o coliziune cu un pescador turc”, a anunțat Ministerul Apărării rus, care a adăugat că echipajul a folosit arme ușoare pentru a avertiza vaporul.


Astfel, când ambarcaţiunea de pescuit a ajuns la 600 metri de distrugător, acesta a efectuat foc de avertisment, iar nava turcă şi-a schimbat rapid cursul, potrivit aceleiaşi surse.

Smetlivi a observat ambarcaţiunea de pescuit pe când aceasta se afla la 1.000 de metri distanţă şi se îndrepta către tribordul navei ruseşti, relatează BBC.
„În pofida numeroaselor eforturi ale echipajului Smetlivi, echipajul de pe ambarcaţiunea turcă de pescuit nu a stabilit un contact radio şi nu a răspuns semnalelor vizuale sau rachetelor de semnalizare”, afirmă ministerul rus în comunicat, potrivit postului britanic.


Pentru a evita o coliziune, „s-a tras cu armament de calibru mic, dintr-o gamă care nu este mortală, în direcţia vasului turcesc”, se mai arată în comunicat, potrivit BBC.

Tensiunile între Moscova şi Ankara au crescut după ce un avion de vânătoare turc a doborât luna trecută un bombardier rusesc la frontiera cu Siria.
Acest nou incident maritim ar putea afecta şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări, deja tensionate.


Pe de altă parte, armata turcă a interzis personalului să meargă în Rusia în vacanță, în contextul tensiunilor dintre cele două țări care au fost declanșate de doborârea unui bombardier rus de către aviația turcă în apropierea frontierei siriene.

Statul Major al armatei turce a interzis astfel personalului său și cadeților de la academia militară să meargă în Rusia în vacanță, ca o măsură de precauție, a informat duminică agenția Anadolu, citată de AFP.


Nave militare ruse participă la intervenţia Rusiei în Siria împotriva rebelilor.

abonare newsletter