Actualitate

Clujul, în finală pentru titlul de Capitală Culturală Europeană

Ministerul Culturii, în calitate de organizator principal al competiției Capitală Europeană a Culturii 2021, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, orașele care rămân în cursa pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021.

Timișoara, Baia Mare, Cluj-Napoca și București sunt orașele care rămân în cursa pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021, a anunțat vineri Steve Green, președintele juriului de experți care evaluează candidaturile.

Steve Green a participat la conferința de presă în care Ministerul Culturii, în calitate de organizator principal al competiției Capitală Europeană a Culturii 2021, a anunțat lista scurtă a orașelor preselectate pentru obținerea acestui titlu.


Juriul european a invitat orașele preselectate să-și revizuiască și să-și completeze candidaturile pentru etapa de selecție, preconizată a se desfășura în perioada august — septembrie 2016.

La conferința desfășurată la sediul Bibliotecii Naționale a României, au luat parte ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, precum și reprezentantul Comisiei Europene, Sylvain Pasqua.


Iniţial, în urma analizării documentației depuse, au fost acceptate candidaturile orașelor Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timișoara, Târgu Mureș.

O etapă decisivă a competiției Capitală Europeană a Culturii 2021 s-a derulat în perioada 7 — 10 decembrie, prin audierea de către experții Comisiei Europene a celor 14 candidați înscriși în cursa pentru obținerea acestui titlu. Conform instrucțiunilor primite din partea instituțiilor europene, audierile orașelor nu au fost deschise publicului.


Programul "Capitală culturală europeană" a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu. În 2007, oraşul Sibiu a deţinut acest titlu, alături de Luxemburg.

Oraşul Mons, situat în sudul Belgiei, a preluat la sfârşitul lunii ianuarie rolul de "capitală culturală europeană", pentru un an, alături de localitatea Plzeň din Cehia, cu ambiţia de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economică, la fel ca predecesoarele sale, Lille şi Liverpool.


Oraşul câştigător din România va împărţi titlul, în 2021, cu un oraş din Grecia, dar şi cu un oraş câştigător din ţările candidate şi la Uniunea Europeană Serbia şi Muntenegru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter