Actualitate

Instructorul de dansuri populare din Apahida, acuzat de agresiune sexuală, a fost scos „basma curată” de procurorii clujeni

Instructorul de dansuri sportive care a fost acuzat de mai multe tinere, unele dintre ele minore, de agresiuni sexuale a scăpat fără nicio acuzare penală. Procurorul de caz a închis în mod inexplicabil dosarul.

La finalul anului trecut, Ioan Moldovan, instructorul de dansuri populare de la Ansamblul Someșul din Apahida, a fost acuzat de mai multe tinere că pe perioada mai multor ani, le-a supus la tot felul de agresiuni sexuale.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au efectuat, vreme de un an de zile, o pseudo anchetă penală, iar la final au ajuns la concluzia că deși sunt probe, acestea nu sunt atât de puternice încât să răstoarne prezumția de nevinovăție a instructorului Moldovan, care era acuzat de agresiune sexuală, scrie evz.ro. ”Deși există probe că faptele reținute în sarcina suspectului există, ele nu sunt suficiente pentru a înlătura îndoiala rezonabilă și a răsturna prezumția de nevinovăție”, a scris procurorul Flaviu Dobrescu, cu o vehime în magistratură puțin mai mare de un an.


Același procuror, deși recunoaște că există probe, câteva rânduri mai departe, în ordonanța de clasare a urmăririi penale, susține că dosarul se clasează deoarece fapta comisă de instructorul Moldovan, ”nu există”.

A încurcat declarațiile

În ordonanța de clasare, magistratul anchetator susține că din declarațiile date de unii martori, cum ar fi Oana Rasteiu, rezultă că aceștia ”nu au văzut ca instructorul să manifeste un comportament anormal față de fetele din ansamblu, și că, deși au rămas în repetate rânduri, singure cu acesta, nu li s-au făcut avansuri de natură sexuală”, scrie procurorul Dobrescu în ordonanța de clasare.


Numai că în dosarul penal, martora Oana Rasteiu a declarat cu totul altceva. În declarația data în fața unui polițist, în data de 16 decembrie 2014, martora Rasteiu spune altceva. ”La repetiții ne punea mâna pe sâni, pe fund și ne săruta pe frunte. Atunci mi se păreau gesturi părintești. Când mă conducea acasă cu mașina de la repetiții, mă gâdila, mă prindea de sâni și glumea cu mine. Uneori îmi spunea ce frumoasă sunt și avea o replica: chiar dacă este în vârstă ar pune și el mâna pe ceva”.

Părinții fetelor care s-au constituit părți vătămate susțin că înainte de a se declanșa urmărirea penală, o altă membră a ansamblului de dansuri sportive, Laura Burcă le-a declarat cum a fost ea însuși victima lui Moldovan iar mai apoi și-a schimbat declarația în timpul urmării penale. ”Eram mai mulți părinți de față și ne-a spus că instructorul a făcut și cu ea ceea ce a făcut și cu celelalte fete. Ne-a mai spus că instructorul ei i-a spus că: tot la p…. ei îi este gândul. Apoi, s-a răsucit complet și nu știm motivul. În prima fază, ancheta a fost condusă de un comisar Cristurean. În ziua primelor audieri, seara a fost la o petrecerere a ansamblurilor populare. Acolo era si acest Cristurean care are soție instructor de dansuri populare și a recunoscut că îl cunoaște pe Ioan Moldovan”, spune Marcel Desmirean, tatăl tinerei Iulia Desmirean, care a fost la rândul ei agresată sexual.


Fetele au trecut proba detectorului de minciuni

La un moment dat, în timpul urmăririi penale, cele patru tinere care au reclamat abuzul sexual au fost supuse testului cu detectorul de minciuni. Trei dintre ele care erau majore au trecut testul, fără nicio modificare, semn că acestea au spus adevărul. A patra tânără, era minoră și nu a mai fost testată.

Instructorul Ioan Moldovan refuzat să susțină testul poligraf. Ancheta penală a fost condusă de un agent de poliție, Ciprian Nan de la Postul de Poliție din Apahida.


”S-a urcat pe mine și a ejaculat”

Cea mai gravă acuzație a fost lansată de A.M.C.. Declarația acestei tinere este pur și simplu halucinanță. Tânara a trecut testul poligraf. ”Îmi aduc aminte că în anul 2011, în biroul din cadrul Casei de Cultură, m-a prins în brațe, m-a tras pe el și m-a sărutat pe buze. La repetiții îmi făcea avansuri cu tentă sexuală, mă prindea de fund, de sâni. În vara 2012, acasă la el m-a prins în brațe, m-a sărutat, m-a împins pe pat, s-a urcat peste mine, imobilizându-mă de mâini, m-a pipăit pe sâni. A vrut să-și bage mâna la vagin. A început să plângă. A ejaculat în pantaloni”, a spus tânăra din Apahida, a cărui identitate nu o vom face publică.

Ulterior, la prima repetiţie, instructorul Moldovan i-a dat tinerei suma de 200 de lei ca să nu spună nimănui ceea ce s-a întâmplat.


Procurorul Dobrescu spune acuzația adusă de A.M.C. nu poate fi probată deoarece au trecut doi ani. Cu toate acestea, magistratul nu a ținut cont de faptul că însuși Moldovan a recunoscut că tânara a fost la el acasă, unde a stat ”vreme de cinci minute”. Moldovan nu a reușit să ofere o explicație logică la întrebările legate de prezența fetei la el acasă și nici de ce anume i-a dat anumitre sume de bani și pentru ce.

”O soluție bizară”

Renumitul avocat clujean Mihai Giurgea a declarat că va ataca rezoluția procurorului Dobrescu, la prim procurorul Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. ”Raportat la probatoriul din dosar este o soluție bizară. A recunoscut faptul că acea tânără a fost la el acasă. Raportat la Iulia Desmirean a încercat să dea o conotație nevinovată gesturilor sale și a susținut că la dansuri populare este inevitabil să te mai atingi. Mai există rapoarte de la psihologi care susțin că fetele au discernământ. Apoi există foarte mulți martori care susțin că instructorul avea un comportament deviant”, a declarat avocatul Giurgea.

Iulia Desmirean a declarat că a fost sărutată forțat, cu limba, de către instructorul Moldovan, și prinsă de sâni de mai multe ori. Și aceasta tânără a trecut testul poligraf.

O altă tânără, minoră. Diana P. a declarat că a existat un episod în care instructorul Moldovan a muşcat-o de ”sub buric, aproape de zona intimă”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter