Actualitate

Vă mai amintiți de tânăra din Cluj care face tatuaje cu henna? Vrea să plece din țară

Ana-Maria Butura povestea acum mai bine de un an pentru Monitorul de Cluj despre pasiunea ei pentru henna. Acum, pasiunea a devenit un stil de viață. Este implicată foarte des în diverse proiecte și a ajuns să facă un tur henna prin țară.

Până să citească articolul în care ea a fost personaj principal, Ana nu știa că este singura persoană care face tatuaje cu henna în Cluj-Napoca. Așadar a decis să facă primul ei eveniment care s-a numit ”Ana`s Henna Tour” prin care a îndemnat persoanele care o urmăreau pe Facebook să-i scrie, să o invite în orașul lor, iar unde s-au strâng mai mulți doritori a mers în vizită pentru a face tatuaje cu henna.

”În primele trei zile se crease haos pe pagina evenimentului de pe Facebook, toată lumea striga să merg ba în Bacău, ba în Timișoara, ba nu știu unde. Am hotărât să fac evenimente individuale pentru fiecare oraș unde am văzut că s-au strâns mai mulți oameni și atunci am făcut primele trei evenimente: la București, la Brașov și la Buzău. Nu poate fi numit tur în adevăratul sens al cuvântului fiindcă nu am mai ajuns la Buzău, iar partea de Moldova nu am reușit să o acopăr. Oricum timpul nu îmi permitea să merg în toate locurile în care am vrut. M-am întors definitiv în Cluj pe la jumătatea lui septembrie. A durat mult timp” a explicat artista.


Primul oraș și primele peripeții

În data de 23 iunie 2015, Ana a pornit din Cluj împreună cu un fotograf și o prietenă, iar prima oprire a fost în Brașov.

”Am avut o primire foarte plăcută la Brașov, chiar dacă în cea de-a doua zi de eveniment a căzut o clădire peste localul unde eu făceam tatuaje. A doua zi dimineață m-a sunat o clientă să-mi spună că nu mai avem local. În următoarele cinci minute am găsit o altă locație, am mers acolo și a fost ok” a povestit Ana.


Tânăra a fost fericită că lumea a fost atât de deschisă în ceea ce privește pasiunea ei și că a avut cu cine să o împărtășească. De asemenea, faptul că a fost încurajată să nu renunțe în ciuda faptului că a venit cu ceva relativ nou pe piața din România, a determinat-o să continue.

Capitala a fost foarte primitoare


La București a avut loc cel mai mare eveniment la care a participat Ana. În 12 zile a tatuat în jur de 500 de persoane, iar programările erau făcute din 20 în 20 de minute. În acea perioadă aglomerată a fost abandonată de oamenii care s-au angajat să îi fie alături în turneu, iar salvarea a venit din partea surorii sale, căreia Ana îi este foarte recunoscătoare.

” Faptul că Georgi, sora mea a fost cu mine a fost foarte important deoarece pe lângă partea artistică a fost foarte multă muncă organizatorică. Eu tatuam foarte mult și pe lângă erau și alte lucruri care trebuiau făcute și eu nu puteam. Așa că având în vedere că am fost abandonată în prima jumătate a turului, ea a venit și a resuscitat totul” a explicat tânăra.


După cele 12 zile petrecute în capitală a urmat Constanța și apoi s-a întors în Cluj. La puțin timp după ce a ajuns acasă, a fost nevoie să meargă încă o dată la București fiindcă erau foarte multe cereri. Atunci s-a hotărât și să găsească pe cineva care să o ajute.

”A trebuit să mă întorc la București fiindcă erau foarte multe cereri. Prima dată am lucrat 12 zile, câte 10-12 ore și programările erau din 20 în 20 de minute. Eu am făcut evenimentul în aprilie și evenimentul din capitală începea în 1 iulie. Cu o lună înainte deja toate programările erau ocupate. Când am ajuns era foarte multă lume. M-am panicat puțin fiindcă nu știam cum o să mă ocup singură de atât de multă lume, dar am găsit o parteneră la acolo. Am chemat-o să văd cum se descurcă și deși a avut emoții, m-am bucurat că am avut un ajutor” a spus Ana.


Cel mai recent proiect a apărut din iubirea pentru cafea

Auzind că s-a deschis o nouă cafenea pe strada Napoca, a mers acolo la o cafea și s-a îndrăgostit de atmosfera din local. Așadar, a decis să-i propună patronului o colaborare.

”Mi-a plăcut foarte mult atmosfera și am căutat să vorbesc cu patronul. I-am spus că acesta va fi locul unde voi realiza tatuaje de acum înainte. Îmi place să fie un teren neutru, să mă întâlnesc cu clienta amical într-un local, bea o cafea, fumează o țigară, mai ascultă puțină muzică și e mult mai ok. În aceeași perioadă i-am propus un proiect prin care să dau personalitate geamului de la local, idee de care a fost foarte încântat, iar rezultatul a fost frumos” a povestit Ana.

Planuri de viitor

Ana și-a propus un proiect pentru luna ianuarie în cadrul căreia să cheme diverși artiști pentru a se promova reciproc.

”Va fi un proiect mozaic. Se materializează într-o expoziție foto. Va fi un singur model, mai mulți fotografi și mai mulți make-up artiști, hair stiliști. Cineva va face părul modelului, altcineva machiajul, eu voi face tatuaj cu henna, altcineva îmbrăcămintea și un fotograf pozează. Pentru fiecare model vor fi trei poze de la un fotograf. Apoi vine alt fotograf, alt make-up artist și așa mai departe. Apoi se va face o expoziție cu poze. Scopul proiectului este să fie descoperiți artiștii pe care nu îi știe lumea” a explicat tânăra.

În luna februarie va organiza ultimul workshop în țară fiindcă ulterior vrea să plece pentru a acumula experiență, pentru a se specializa și apoi să se întoarcă în România să-și valorifice talentul.

”În cadrul workshop-ului vor fi invitați din Pakistan sau India, cineva care să vină să vorbească, o scurtă prezentare despre sari și cum să-l îmbraci. Poate va fi și ceva degustare de mâncare indiană. Va fi așa ca un fel de henna weekend care te va ajuta să pătrunzi cum se cuvine în lumea hennei” a spus artista.

În drumul pe care l-a ales, Ana a ajuns să cunoască oameni frumoși și a realizat că românii sunt foarte deschiși cu privire la arta ei.

”Henna este la fel de rară și de căutată cam în toată lumea. Sunt foarte puțini artiști care sunt buni și au făcut performanțe în ceea ce privește arta tatuajelor cu henna. Sunt persoane care fac de zece ani tatuaje și mi-au spus că nu au ajuns să facă ceea ce fac eu. Vreau să văd unde ajung să mă plasez pe piața asta și să mă dezvolt. Inițial ideea mea era să-mi formez o echipă, să pregătesc oameni în România. Asta a fost și scopul workshop-urilor pe care le-am susținut, ca la un moment dat să putem creea o comunitate în jurul acestei arte” a concluzionat tânăra.

Etichete: workshop
Ultimele Stiri
abonare newsletter