Actualitate

Barurile și restaurantele din Cluj, luate la puricat de ITM

Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj a efectuat în perioada 09.11 - 27.11.2015, controale în cadrul campaniei privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în restaurante, baruri, cluburi de noapte sau cafenele.

Inspectorii de muncă au urmărit modul în care angajatorii respectă prevederile legale referitoare la :

-angajarea personalului (inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în REVISAL, în termenul legal);


-timpul de muncă şi timpul de odihnă;

-repausul saptămânal şi repausul zilnic.


Lucrătorii din acest domeniu sunt expuşi la o serie întreagă de riscuri de accidentare la locul de muncă, cum ar fi arsuri, tăieturi, alunecări pe pardoseala umedă, ventilaţie insuficientă, căldură excesivă, risc de intoxicare cu substanţe chimice utilizate la curăţenie, etc.

„Prezenta campanie şi-a propus să elimine sau să diminueze asemenea riscuri”, au declarat reprezentanții ITM Cluj.


În domeniul relaţiilor de muncă au fost controlaţi un număr de 130 angajatori, din care 6 practicau munca fără acte. Au fost găsite 10 persoane care desfăşurau activitate fără a avea întocmite contracte individuale de muncă. S-au aplicat un număr de 27 sancţiuni contravenţionale, din care 6 pentru munca fără forme legale de activitate. Valoarea amenzilor aplicate în domeniul relaţiilor de muncă a fost de 121.500 lei, din care 100.000 lei  pentru munca fără forme legale.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă  au fost aplicate un număr de 110 sancţiuni contravenţionale, din care 4 amenzi în valoare de 20.000 lei. Amenzile au fost acordate pentru: lipsa vizitelor medicale la angajare si a vizitelor periodice, neinstruirea lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.  

Etichete: itm cluj
Ultimele Stiri
abonare newsletter