Actualitate

Expoziţie inedită despre istoria aeronauticii din Transilvania, vernisată la Aeroportul Cluj. Pe când un muzeu? GALERIE FOTO

O inedită expoziţie de fotografii, desene şi machete de aeronave, construite începând cu anul 1529, care îl prezintă pe celebrul haiduc Pintea Viteazul ca fiind unul dintre părinţii aviaţiei, a fost vernisată, luni, în Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj.

“Expoziţia «Istoria aeronauticii din Transilvania» reuneşte fotografii şi machete ale aeronavelor din perioada 1529-2015. Vernisajul acestei expoziţii este organizat cu prilejul Zilei Internaţionale a Aviaţiei Civile, context în care este evocat sincronismul aeronauticii româneşti cu cea mondială”, se arată într-o informare a aeroportului clujean.

Directorul Aeroportului Avram Iancu Cluj, David Ciceo, a declarat, luni, cu ocazia vernisajului expoziţiei, că pe 7 decembrie este marcată Ziua Internaţională a Aviaţiei Civile.


„România este o ţară care a avut o contribuţie importantă la aviaţia civilă mondială, are o vechime importantă în organizaţia internaţională a aviaţiei civile şi ne bucurăm că este un moment în care sărbătorim împreună şi cu aviaţia militară şi cu toţi participanţii la activităţile aviaţiei civile. Aici a funcţionat peste 10 ani o unitate de elicoptere”, a menţionat David Ciceo.

Expoziția reunește aproximativ 400 de fotografii și 26 de machete ale aeronavelor și reprezintă o adevărată lecție de istorie în ceea ce privește evoluția aviației pe plan național, cu priorități mondiale, de la Conrad Haas, Traian Vuia, Herman Oberth până la Dumitru Prunariu. În cadrul expoziţiei sunt prezentate imagini ale aparatelor, schiţelor şi ale personalităţilor care au contribuit la dezvoltarea aviaţiei: Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Smaranda Brăescu, Dumitru Prunariu, Hermann Oberth.


„Această expoziţie se doreşte a fi nucleul viitorului muzeu al aeronauticii din Transilvania pe care vrem să-l construim. E o necesitate ca acest muzeu să existe”, a spus căpitanul Laurențiu Buzenchi, președintele ARPIA Cluj.

De asemenea, sunt prezentate imagini şi date despre „predecesorii aeronauticii din Transilvania”. Printre aceştia figurează Conrad Rudolf Haas (1509-1576), care este considerat precursor al zborului cu racheta şi care a inventat la Sibiu tehnica rachetei în trepte. De asemenea, despre celebru haiduc Pintea Viteazul (Gligor Pintea -1670-1703) se spune că este unul dintre „părinţii” aviaţiei, el fiind pasionat de zbor şi construind „aparate pe care le-a testat”. Despre maramureşeanul Pintea există şi o atestare din 1701, păstrată încă în manuscris, în care se spune că a zburat cu „sburătoare” făcută de el şi că îi învaţa şi pe „pandurii” săi să zboare. Un alt pionier al aviaţiei este hunedoreanul Ion Stoica (1861-1921), care a construit un elicopter în miniatură şi care, în 1901, a zburat în grădina casei sale cu un planor.


Expoziția poate fi vizitată în perioada 7 decembrie 2015- 29 februarie 2016, în corpul de legătură dintre cele două terminale de pasageri ale aeroportului.

Cu această ocazie, David Ciceo a precizat că Aeroportul Internaţional Avram Iancu ar urma să ajungă, în 2017, la circa două milioane de pasageri.


“Ne aşteptăm, datorită noilor destinaţii care vor fi în viitor, (...) la o creştere impresionantă a traficului şi există şanse ca în anul 2017 să atingem două milioane de pasageri”, a declarat, luni, presei, David Ciceo.

El a mai spus că, oricum, de la preluarea aeroportului în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în 1997, numărul pasagerilor a crescut de aproximativ 50 de ori.


„Atunci aveam aproximativ 30.000 pasageri, iar în urma investiţiilor şi a companiilor aeriene care au venit la Cluj, am ajuns acum la 1,5 milioane de pasageri, de 50 de ori mai mult”, a completat David Ciceo.

Ultimele Stiri
abonare newsletter