monitorulcj.ro Menu
Actualitate

România are OFICIAL comandament NATO

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a semnat, la Cartierul General al NATO, împreună cu generalul Philip Breedlove, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa, un acord suplimentar privind operarea celor două structuri de comandă şi control NATO, înfiinţate în România în acest an.

"Acordul suplimentar va facilita operarea celor două structuri de comandă şi control NATO, înfiinţate pe teritoriul României, respectiv Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est - care a fost activat la 1 decembrie 2015 - şi Unitatea NATO de Integrare a Forţelor - activată la 1 septembrie 2015", se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Potrivit sursei citate, ministrul Comănescu a subliniat că încheierea acordului suplimentar reflectă angajamentele asumate de România la nivel Aliat în ceea ce priveşte consolidarea apărării colective pe flancul estic, în mod specific asigurarea prezenţei NATO pe teritoriul ţării noastre. Acordul asigură cadrul juridic necesar funcţionării structurilor NATO în România.


Concret, este vorba despre Acordul suplimentar la Protocolul de la Paris din 1952 privind statutul comandamentelor militare internaţionale, care a fost semnat miercuri de şeful diplomaţiei române, Lazăr Comănescu, generalul Philip Breedlove, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa, şi cu generalul Denis Mercier, Comandantul Suprem Aliat pentru Transformare.