monitorulcj.ro Menu
Actualitate

„Mein Kampf”, de Adolf Hitler, republicată pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial

O ediţie nouă a volumului "Mein Kampf", însoţită de numeroase comentarii, va fi publicată în Germania, în ianuarie, pentru prima dată după destrămarea celui de-al Treilea Reich.

Această republicare a devenit posibilă datorită faptului că drepturile asupra volumului scris de Adolf Hitler vor reintra în domeniul public în 2016, a anunţat Institutul de istorie contemporană (IFZ) din Munchen, care se ocupă de acest proiect editorial.


Cartea, ce include textul dictatorului nazist, însoţit de 3.500 de comentarii şi adnotări, va conţine două volume şi un total de 1.948 de pagini şi va fi vândută cu preţul de 59 de euro, a precizat directorul IFZ, care lucrează la acest proiect din anul 2009.

Noua ediţie adnotată, cu o copertă sobră şi simplu intitulată "Hitler, Mein Kampf. O ediţie critică", se doreşte "ştiinţifică" şi cu "o funcţie politică şi morală", afirmă Andreas Wirsching, directorul IFZ.

"Este vorba de a sparge mitul" despre autorul acestei cărţi, scrisă în 1924, când Adolf Hitler se afla în închisoare, după o tentativă ratată de puci, spune Andreas Wirsching, în contextul în care există însă şi foarte multe voci care au protestat faţă de reeditarea volumului "Mein Kampf", chiar şi într-o ediţie adnotată.

"Nu este doar o sursă" pentru a cunoaşte ideologia nazistă, afirmă istoricul însărcinat cu acest proiect, Christian Hartmann. "Este, de asemenea, un simbol şi reprezintă una dintre ultimele relicve ale celui de-al Treilea Reich", a adăugat el.

În Franţa, o ediţie adnotată a aceleiaşi cărţi, ce expune teoria nazistă aflată la originea exterminării a 6 milioane de evrei, va fi publicată tot în 2016.

Etichete: carte