Actualitate

Autorităţile au derapat în discursuri electorale şi au uitat de deszăpezire

Ca de fiecare dată, autorităţile şi firmele care trebuiau să se ocupe de deszăpezire au fost luate prin surprindere de prima zăpadă căzută în această iarnă.

Coşmar. Nervi. Nămeţi. Trafic infernal. Blocaje. Claxoane. Haos. Toate acestea le-a îndurat orice şofer care s-a încumetat joi să iasă pe străzile din Cluj. Bucuria copiilor, nervii șoferilor! Așa poate fi caracterizată prima ninsoare înregistrată joi în Cluj-Napoca. Ca de obicei, autoritățile au fost luate prin surprindere, deși meteorologii au anunțat din timp că judeţul se află sub cod galben de zăpadă. Lipsa de reacție a primarului Emil Boc şi a firmelor responsabile cu deszăpezirea a transformat străzile și trotuarele în adevărate patinoare.

Primele probleme în trafic au apărut chiar de la primele ore ale dimineţii de joi: şosele şi trotuare pline de zăpadă, ambuteiaje.  Clujul a fost „paralizat“. Deşi marile artere au fost curăţate nu de utilajele de deszăpezire ci de sutele de maşinile care circulau una după alta, în cartiere şi pe străzile mai greu accesibile şoferii s-au plâns că au stat blocaţi în maşini ore întregi. Odată cu venirea zăpezii, şantierele din oraş oricum neterminate au fost părăsite de muncitori. Şoferilor nu le-a mai rămas decât să facă salom printre gropile din trotuare acoperite de zăpadă.


Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca se apără şi spun că ei au cerut intervenţia companiilor Rosal şi Brantner Vereş pe străzile de urgenţă. "Sunt 41 de maşini pregătite să intervină în caz că ninge puternic. Informaţiile noastre sunt însă că ninsoarea se va transforma în ploaie", a spus primarul Emil Boc.

Utilaje dezmembrate, materiale antiderapante puţine

Cu o zi înainte de căderea zăpezilor, autorităţile au verificat stocurile şi utilajele pentru deszăpezire la o parte din bazele din judeţul Cluj. La baza de deszăpezire Câmpia Turzii s-a constatat faptul că existau încă utilaje şi mijloace de intervenţie în reparaţii, unele dezmembrate, iar situaţia stocurilor existente de materiale antiderapante era cu mult sub limita stocurilor necesare şi obligatorii a fi asigurate în acest moment de către prestatorul de servicii de profil. O a doua verificare a fost făcută la nivelul bazelor de deszăpezire Turda şi Feleacu, unde prefectul Clujului a constatat faptul că nu exista în stoc clorură de calciu, iar numărul utilajelor de intervenţie nu era conform contractului încheiat cu operatorul de profil.


Poliţiştii ne recomandă să mergem...încet!

Probleme în trafic au fost şi în judeţul Cluj. Joi dimineaţă pe DJ 108 C la ieşire din localitatea Leghia înspre DN1 E60, circulaţia a fost îngreunată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile,​ pe carosabil fiind depus strat de zapada. “Le recomandăm conducătorilor auto să ruleze cu viteză redusă, să mărească distanţa în mers între autovehicule şi să aibă pregătite lanţuri antiderapante care, la nevoie, să poată fi utilizate”, au transmis reprezentanţii IPJ Cluj.

Afară ningea, Boc inaugura

În loc să fie pe teren şi să verifice modul în care firmele de deszăpezire îşi fac datoria la prima ninsoare, Boc a preferat să inaugureze “cel mai mare centru de vârstnici din oraş”, realizat în urma unei investiţii de 4 milioane de lei, finanţată cu fonduri europene. Prin această investiţie, capacitatea centrului de pe strada Şt. Iosif a fost triplată, de la 70 la 234 de locuri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter