Actualitate

Partea nevăzută a internetului. „Deep web” – canalizarea reţelei

Trăind în era internetului în care orice informaţie circulă cu viteza gândului, te face să crezi că nu mai exista nimic în lume ce poate sta ascuns. Este era în care totul iese la suprafaţă, orice informaţie circulă, era în care ignoranţa este doar o chestiune de alegere. Sau nu?

Să ne gândim la internet că la un oraş vast, înfloritor, unde toate culturile omeniri îşi dau mâna, împărtăşesc şi discută idei, o utopie perfectă. Acum, să ne gândim că sub acest oraş superb se află o reţea subterană, asemenea unei canalizări, unde se adună toate ideile ce ar putea afecta oraşul de la suprafaţă; un loc unde, sub protecţia anonimatului, se întâlnesc oameni care nu îşi au locul la suprafaţă. Acest „imperiu” subteran este cu mult mai vast decât oraşul de la suprafaţă. Iar acest imperiu poartă numele de „Deep web”.

Termenul a fost lansat în anul 2000 de Mike Bergman şi se referea la conţinutul World Wide Web ce nu este indexat de motoarele de căutare standard, cum ar fi Google, Yahoo Search sau Bing.


O parte mare a informaţiei de pe internet este ascunsă în site-uri generate dinamic, lucru ce face imposibilă accesarea ei cu motoarele de căutare standard (unii experţi sunt de părere că acestea pot accesa doar 1% din toată informaţia care este defapt online). Motoarele de căutare folosesc „crawlers” pentru a găsi link-ul unei pagini web. Astfel, dacă administratorul unei pagini nu doreşte ca pagina sa să fie găsită, nu va pune la dispoziţie un link direct către ea. Fără link, pagina va fi imposibil de indexat şi nu va apărea ca rezultat în nici o căutare.

Anonim pe internet, omul invizibil pe deep web

Pentru accesarea părţii nevăzute a internetului este nevoie de programe browser speciale, cel mai cunoscut şi folosit fiind TOR (The Onion Ring). Programul, creat special pentru comunicarea online care face imposibilă de monitorizat activitatea utilizatorului, a fost numit de Naţional Security Agency din Statele Unite (NSA) „regele anonimităţii puternic securizate şi cu latenţă scăzută”. Securizarea atât de puternică este dată de procedeul folosit de program denumit „OnionRouting”.


Într-o reţea de tip „onion” (ceapă, în limba engleză) informaţia este închisă în mai multe straturi criptate, asemănătoare cu straturile de foi ale unei cepe. Informaţia criptată trece apoi prin mai multe noduri ale reţelei, în fiecare nod decriptându-se câte un strat. Când şi ultimul strat a fost decriptat, mesajul a ajuns la destinaţie, utilizatorul rămânând anonim deoarece fiecare intermediar ştie doar locaţia celui mai apropiat nod din reţea.

O anonimitate atât de mare poate fi de foarte mare folos în ţările ale căror regimuri politice cenzurează puternic internetul. Astfel, se pot declanşa proteste, se pot transmite informaţii altfel cenzurate de guvern sau se pot organiza mişcări politice mari.


Însă, cum sub protecţia anonimităţii oamenii au mai puţine reţineri, TOR-ul şi Deep Weeb-ul pot fi folosite pentru activităţi ilegale şi criminale, care de multe ori scot la iveală cea mai de întunecată latură a umanităţii.

SilkRoad, închirieri de asasini şi acte false toate într-un singur loc

Unele pagini au motive serioase pentru care administratorii nu vor să le indexeze în vreun motor de căutare. În mare parte sunt pagini bazate pe comerţ ilegal sau pe vânzare de lucruri interzise, de la cărţi de identitate false, până la arme de foc şi droguri.


Cel mai popular site de tip piaţă neagră pe Deep Web este Silkroad, cunoscut cel mai bine pentru vânzarea de droguri. Site-ul a fost lansat în noiembrie 2011, după 6 luni de dezvoltare, la început oferind un număr limitat de conturi pentru vânzători noi. După mai puţin de doi ani, în 2013, site-ul a fost închis de FBI, iar fondatorul Ross William Ulbricht a fost arestat. În acelaşi an a apărut SilkRoad 2.0, condus de foştii administratori ai site-ului, însă şi acesta a fost închis de FBI în noiembrie 2014, în cadrul operaţiunii „Operaţiunea Onymous”.

Moneda oficială a Deep Web – Bitcoin-ul

Pe Deep Web, produsele sunt achiziţionate cu ajutorul monedei digitale Bitcoin, considerată a fi un fel de monedă oficială.


Bitcoin-ul reprezintă atât un sistem de plată electronic, cât şi o monedă digitală, creată în 2009 de japonezul Satoshi Nakamoto. Construcţia sistemului permite deţinerea şi transmiterea anonimă de valoare. Exact ceea ce caută utilizatorii Deep Web-ului.

Între mit urban şi realitate

Un loc atât de misterios şi de neexplorat a devenit, cum era şi de aşteptat, sursa mai multor povestiri cu tentă horror şi a unei multitudini de legende urbane.

Dacă unele mituri, cum ar fi site-urile de filme „snuff”, s-au dovedit a fi reale, altele încă ţin de domeniul fanteziei şi al imaginaţiei.

Pe site-ul de poveşti horror „Creepypasta” circulă o mulţime de informaţii horror despre Deep Web, toate având cam aceleaşi tipare (crime transmise prin livestream, criminali ce îşi hărţuiau victimele pe deep web, culturi ciudate etc.), însă cum site-ul este deschis către oricine doreşte să posteze, nu se ştie care dintre poveşti sunt reale şi care sunt pură ficţiune.

Totuşi, asta nu înseamnă că nu există lucruri şocante, ilegale sau la limita nebuniei acolo. E posibil orice, doar vorbim despre partea întunecată a internetului. Şi a umanităţii.

Articol scris de Bogdan Cozmescu, student Jurnalism, FSPAC-UBB

Ultimele Stiri
abonare newsletter