Actualitate

Statuile uitate ale Clujului

Municipalitatea ar putea demara un program de restaurare a uneia dintre cele mai degradate statui din centrul Clujului.

Mai multe monumente şi statui din municipiul Cluj-Napoca au nevoie urgentă de lucrări de restaurare şi conservare, aflându-se într-o stare de degradare destul de avansată.

Unii specialiști-  arhitecți și reprezentanți ai Universității  de Artă și Design- au subliniat în repetate rânduri că municipiul Cluj-Napoca stă prost la capitolul estetica statuilor monument, în ciuda faptului că este centru cultural, economic și universitar. Dincolo de acest aspect, statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul este de departe, statuia uitată a municipiului Cluj-Napoca, fiind neîngrijită și aflându-se într-o stare deplorabilă de degradare.


Turiștii nu înțeleg nimic din înscrisurile istorice

Din soclu, pe zi ce trece se desprind tot mai multe plăci, iar pâmântul e la un pas de a se surpa la baza acestuia. Nici mesajul ilustrat pe monument nu este unul foarte clar, lipsind câteva litere, astfel încât turiștilor aflați în vizită le e greu să descifreze înscrisul istoric. Însă clujenii nu se plâng doar de atât. „Ar face bine dacă ar restaura statuia, dar ar trebui să se ocupe și de drum! Totuși, aici e un parc și copiii noștri nu se pot juca în siguranță, deoarece lipsesc dale din asflat, iar astfel riscă să cadă în orice moment”, se plânge un clujean.

Un alt tânăr atrage atenția că în același timp statuia lui Matei Corvin, care e amplasată în centru arată mult mai bine decât aceasta. “De ce ea poate fi îngrijită și aceasta nu? De ce nu ia nimeni niște măsuri, dacă tot vrem să candidăm pentru a ajunge Capitală Europeană Culturală... Cu asemenea statui nu vom ajunge niciodată, dacă nu le restaurează nimeni”, spune un student care nu a dorit să își dea numele.


Concurs de idei pentru modernizarea întregii zone

Reprezentații Primăriei Cluj-Napoca afirmă că se caută soluții pentru modernizarea întregii zone Piața Mihai Viteazul, inclusiv restaurarea monumentului, “urmând a se organiza un Concurs de idei, care se va lansa în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Ordinul Arhitecților din România”.

„Există o sumă în valoare de 1.500.000 lei propusă de noi în solicitarea bugetului pe investiții pentru anul 2016. În anii 2013-2014 s-a intervenit asupra acestui monument de for public și s-au schimbat/completat/înlocuit de repetate ori literele din înscrisul istoric, deoarece acestea au fost furate de nenumărate ori”, explică reprezentanții municipalității.


La Avram Iancu, doar întreținere

Statuia lui Avram Iancu aflată în piața cu același nume a creat, de-a lungul timpului, o serie de controverse, mulți reclamând că nu se încadrează bine în arhitectura orașului, nefiind estetică. Nu necesită însă îmbunătățiri. Reprezentanții Primăriei mai precizează că pentru Ansamblul Statuar Avram Iancu s-au făcut operațiuni de întreținere, curățare, spălare în ultimii cinci ani. “În urma discuțiilor avute cu specialiști atestați în domeniu și consultării membrilor din Comisia Județeană a Monumentelor Cluj, s-a stabilit faptul că acest monument  de for public nu necesită efectuarea lucrărilor de reparații curente deocamdată. Specificăm faptul că înainte de 2010 a fost modernizată fântâna arteziană o data cu lucrările de modernizare a Pieței Avram Iancu”, mai spun aceștia.

 


Text și foto Teodora Bărbuș, studentă la Jurnalism în Anul II, FSPAC, UBB Cluj

 

abonare newsletter