Actualitate

Întreprinzători de nevoie: Cei mai în vârstă comercianți din Cluj stau în frig pentru a câștiga un ban în plus

Piețele din Cluj sunt pline în această perioadă de tarabe cu fructe, haine sau flori, unde vârstnicii stau în speranța că vor vinde și astfel își vor suplimenta veniturile subțiri. În loc să aibă o bătrânețe liniștită și fără grija zilei de mâine, foarte mulți dintre ei încearcă să supraviețuiască așa cum pot.

Vinde flori în Piața Mihai Viteazul de 40 de ani

Comercianții care îndură frigul ca să mai câștige un ban în plus se ascund sub un strat de haine groase și se încălzesc cu câte o băutură caldă.

În Piața Mihai Viteazul, o femeie de 86 de ani vinde crizanteme din propria grădină la o tarabă improvizată. După spusele ei, nu a avut altă ocupație în viață. De aproape 40 de ani vine zi de zi și încearcă să își câștige pâinea din comerț, vinde flori, fructe sau legume, toate crescute și culese cu mâna ei din propria grădină. Într-o pungă mare de rafie cară produsele câteva stații, cu autobuzul, din zona Gheorgheni, unde și locuiește, până în Piața Mihai Viteazul.


Din 1976 cunoaște piața și cu tristețe spune că atunci lucrurile mergeau mai bine: ”În vremea aceea, mai mult loc am avut noi, cei ce ne ocupăm cu florile, pentru flori, ca și afaceriști, acum nu mai avem. Este foarte greu, dar nu ne plângem”.

Deși munca depusă este mare, pentru un buchet de crizanteme cere doar 3 lei. Pensia nu îi ajunge să se descurce, dar nevoia o face să stea afară aproape zilnic. Nu se plânge de sănătate, iar dacă îi este frig se încălzește cu o băutură caldă. Are răbdare cu clienții și îi place să intre în vorbă. Este atentă să nu spună prea multe despre viața ei, nu vrea să impresioneze, ci își face modest treaba. Iarna se retrage în casă unde trăiește cu puținul câștigat toamna.


Își vinde hainele ca să aibă ce mânca

Nu departe de piață, o altă doamnă, în vârstă de 85 de ani, își vinde propriile haine pentru un ban. Sprijinită în cârjă, Marioara Ursu este nevoită să stea afară în frig deoarece în urma unor operații la ochi, care a costat-o mai mult decât își poate permite, a rămas cu datorii care trebuie achitate. Aceasta spune că doar operația la un singur ochi a costat-o 1200 de lei, cât patru pensii adunate, iar ea a avut două intervenții.

A fost căsătorită, dar acum 10 ani și-a pierdut soțul, iar nu după mult timp și-a pierdut și băiatul intr-un accident de mașină. Cu tristețe spune că a avut noroc de fata ei, cu care a putut trece peste probleme și se bucură de cei 5 nepoți.


S-a născut în Cluj, și a trăit toată viața în cartierul Bulgaria, intr-un apartament. A lucrat 34 de ani ca ajutor de bucătar la restaurantul Hubertus până în anul 1985 când s-a pensionat. Nu are ce să vândă așa că a decis să își vândă hainele din casă. “Sunt haine vechi de ale mele, dar și câteva rămase de la soțul meu. Nu am stabilit un preț pe ele, las clientul să decidă cât crede că valorează fiecare. Car zilnic hainele, cu autobuzul, din cartier până în Piața Mihai Viteazul”, spune femeia.  

Se îmbracă cu mai multe straturi de haine, să nu simtă frigul și speră ca până va ninge să strângă banii pentru datorie.


Nici ea nu se plânge și mai mai mult, se mândrește cu familia pe care o are și căreia nu îndrăznește să-i ceară ajutorul pentru că știe “cât de greu este să întreții o familie”.

Pentru cele două bătrâne care sunt nevoite să se întrețină singure, vârsta nu este însă un obstacol. Nici chiar frigul nu le sperie, deși temperaturile vor fi tot mai scăzute de acum încolo pentru că iarna abia acum începe.


 

Text și foto Iustina Atănăsoaie, studentă în Anul III la Jurnalism, FSPAC UBB

Ultimele Stiri
abonare newsletter