Actualitate

După tragedia din Colectiv, copiii clujeni învață cum să acorde primul ajutor - FOTO

Voluntarii Serviciului de Ambulanță Cluj au predat, zilele trecute, lecții de prim ajutor tinerilor sportivi de la un club din Cluj-Napoca, pentru a putea face față unor situații în caz de urgență.

În urma gravului incendiu care a avut loc recent la clubul Colectiv din capitală, românii au realizat că este momentul să se gândească mai serios la riscurile la care sunt supuși în viața de  zi cu zi și la cât este de importantă siguranța lor, dar mai ales cât de mult contează să știi să acorzi primul ajutor în caz de nevoie.

Clubul sportiv Budo Gym Napoca, condus de către Viorel Tătar este printre primii care au luat inițiativă în urma celor întâmplate la Colectiv și astfel a organizat împreună cu Serviciul de Ambulanță Cluj-Napoca  un program numit Acțiune și Responsabilitate prin care au dorit să le arate - atât membrilor clubului, practicanți ai artelor marțiale cât și părinților - cum se acordă primul ajutor în caz de urgență.


„Eu m-am gândit de foarte multă vreme să facem această acțiune, pe care până la urmă am și reușit să o dezvoltăm în colaborare cu Serviciul de Ambulanță Cluj-Napoca. Este prima serie din acest program și sper să facem cât mai multe pentru că am considerat că acest mod de a acorda primul ajutor, de a face o resuscitare ar trebui să facă parte din educația noastră, a oricărei persoane. Este foarte important să putem în caz de nevoie să acordăm primul ajutor, să-i ajutăm pe semenii noștri. După cum vedeți, copiii au fost foarte încântați, cuminți și mai atenți ca niciodată la acest exercițiu de prim ajutor, la fel și adulții. Sunt foarte convins că au receptat tot, inclusiv părinții, de aceea i-am chemat și pe aceștia împreună cu copiii lor ca să poată să învețe lucruri utile, care în orice parte civilizată a lumii se fac începând de la grădiniță”, a afirmat Viorel Tătar.

Cunoștințe de bază pentru oricine

Acțiunea de prim ajutor ar fi putut salva victime ale incendiului din Colectiv, a subliniat la rândul său, medicul Horia Simu, managerul serviciului de Ambulanță Cluj-Napoca. „Poate ar fi fost puțin mai bine ca cei prezenți acolo să știe cum să acorde primul ajutor, deoarece este foarte important la persoana inconștientă, aflată în stop cardio respirator să începi cât mai rapid manevre de resuscitare”, a declarat Simu.


Acesta suștine că fiecare om, la rândul său ar trebui să aibă cunoștințe de bază despre cum se efectuează și în ce constă aceasă manevră. „Este foarte important ca nu numai cei ce lucrează în sănătate să știe așa ceva. În alte țări sunt profesorii de sport, antrenorii de fotbal, cei care lucrează cu copii indiferent de domeniu, este instructorul de ski, e educatoarea, care pleacă cu ei într-o tabară, dar și ei trebuie să știe aceste noțiuni. Toți cei care lucrează cu copiii, indiferent de vârstă. Este foarte important pentru copil să știe ce să facă până când vine un adult, deoarece nu întotdeauna adultul este lângă el. La fel de important este pentru copil să știe unde să sune dacă bunicul a căzut pe jos sau dacă bunicul nu respiră. Acesta trebuie să știe ce date să dea cât mai rapid și ce să facă până când vine o mașină de urgență. Acestă acțiune de prim ajutor este folsitoare pentru toată lumea, atât pentru profesori cât și pentru elevi”, a mai precizat doctorul Horia Simu.

Primul ajutor este vital

Cât de pregătiți sunt însă clujenii pentru a face față unei catastrofe ca și cea de la Colectiv?


„În eventualitatea unei situații de genul acesta, serviciul de ambulață de la Cluj ar face față, ideea este următoarea, cu cât este mai multă lume antrenată cu atât ai mai mult ajutor din partea celor care știu să facă corect manevra și atunci bineînțeles șansele cresc. Creierul în caz de stop cardio-respirator moare după primele patru minute, asta însemnând creier distrus, dar în momentul în care faci masajul cardiac poți prelungi aceasă moarte a creierului până la 30-40 de minute și atunci sosește o mașină de urgență. Cu toate că personalul este unul foarte bine pregătit, la Cluj nu avem suficiente locuri la secția de arși. Așadar, în cazul unei catastrofe de genul, aceștia ar trebui să fie mutați la București”, a mai explicat Simu.

Primul ajutor și sportul

Membrii acestui club practică stilul kyokushin, acesta simbolizând calea spre adevărul suprem. Este un sport foarte popular, care îmbină gândirea și psihicul cu mobilitatea și duritatea.


„Noi, făcând arte marțiale și arte marțiale de contact, cu atât mai mult avem nevoie de cunoștințe pentru a acorda primul ajutor. Artele marțiale sunt un pic mai mult decât un sport. Ele reprezintă un sport foarte complex în care deprinderile motrice și în care siguranța, pe care o capeți în timpul antrenamentelor, mobilitatea, echilibrul psihic și echilibrul sufletesc, sunt foarte importante. Artele marțiale și karatele nu înseamnă doar bătaie, în primul rând noi nu ne batem, cuvântul nostru când facem kyokushin este luptă. Lupta se desfășoară după anumite reguli, bătaia nu. Noi suntem luptători din toate punctele de vedere. Suntem luptători și ca lupta în sine și ca spirit, dar și ca o acțiune a nostră de a ajunge cât mai sus din toate punctele de vedere atât mentale, cât și psihice, dar și sufletești”, a adăugat Tătar.

 


Text scris de Teodora Bărbuș, studentă în Anul II la Jurnalism, FSPAC, UBB Cluj

Foto Dan Porcuțan

Ultimele Stiri
abonare newsletter