Actualitate

O expoziţie permanentă dedicată lui Racoviţă, deschisă la Cluj-Napoca. La expoziţie a fost prezent şi singurul discipol în viaţă al savantului

O expoziţie permanentă dedicată marelui cercetător Emil Racoviţă, care a înfiinţat în urmă cu aproape 100 de ani, la Cluj, primul Institut de Speologie din lume, a fost deschisă luni la Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca.

Expoziţia “Expediţie în trecut”, care conţine obiecte personale, fotografii şi instrumente folosite de Racoviţă în munca de cercetare, inclusiv în expediţia spre Antarctica, a fost astfel deschisă într-unul dintre cele mai vizitate locuri din oraş, în condiţiile în care Muzeul de Speologie nu o mai poate găzdui.

Potrivit reprezentantului Primăriei Cluj-Napoca, Karin Hann, accesul în clădirea muzeului se face printr-un gang care aparţine în prezent unei grup de proprietari privaţi şi care, în momentul de faţă, se află într-o stare de degradare care ar pune în pericol siguranţa vizitatorilor. Astfel, până la rezolvarea situaţiei, s-a luat decizia mutării expoziţiei într-un loc mai sigur şi cu o vizibilitate mare, în condiţiile în care Emil Racoviţă este una dintre cele mai mari personalităţi care şi-a legat numele şi activitatea de oraşul Cluj.


„Împreună cu colaboratorii noştri de la Institutul de Speologie am luat în considerare relocarea colecţiei 'Emil Racoviţă' care există la Muzeul de Speologie, clădire aflată în patrimoniul şi administrarea primăriei municipiului Cluj-Napoca, pentru că deocamdată accesul la acest obiectiv turistic comportă un risc mare, fiind impropriu pentru utilizarea lui ca spaţiu de tranzit şi de acces”, a spus Karin Hann.

Colecţia a fost astfel mutată la Bastionul Croitorilor la ideea Ruxandrei Năstase-Bucur, cercetător la Institutul de Speologie din Cluj, în condiţiile în care în oraş nu există o casă memorială Emil Racoviţă, iar numărul turiştilor care sunt interesaţi de a vedea o colecţie dedicată cunoscutului cercetător este foarte mare.


„Am încercat, împreună cu Karin, să găsim o modalitate de a valorifica cât putem de mult această colecţie, să încercăm să îl aducem pe Emil Racoviţă în conştiinţa oamenilor. Acest loc este foarte potrivit şi în plus am avut situaţii, nu puţine, în care turişti străini veneau la Institututl de Speologie şi încercau să vadă obiecte din colecţie sau care ţineau de istoria institutului, neavând cum să le arătăm”, a afirmat Ruxandra Bucur.

Ea a mai precizat că peste cinci ani se împlinesc 100 de ani de la înfiinţarea Institutului de Speologie şi că aceste evenimente fac parte dintr-o serie de acţiuni care au ca scop rememorarea unor valori şi transmiterea lor către comunitate.


La rândul său, Oana Moldovan, de asemenea cercetător la Institutul de Speologie, a explicat că toate teoriile lui Emil Racoviţă sunt încă actuale şi se aplică, motiv pentru care este în continuare studiat şi cunoscut de cercetători.

Emil Racoviţă (15 noiembrie 1868-17 noiembrie 1947) a fost un savant, explorator, speolog şi biolog român, considerat fondatorul biospeologiei (n. red . - studiul faunei din subteran). Racoviţă a fost naturalistul expediţiei antarctice „Belgica”, ocazie cu care a strâns peste 1200 de mostre zoologice şi peste 400 de mostre botanice.


La deschiderea expoziţiei a fost prezent şi Iosif Viehmann, singurul discipol în viaţă al lui Emil Racoviţă.

Nepotul marelui savant, Gheorghe Racoviţă, a devenit la rândul său speolog şi a fost unul dintre cei care a îngrijit de-a lungul anilor colecţia de documente lăsată moştenire de exploratorul român.

Ultimele Stiri
abonare newsletter