Actualitate

A patra zi de proteste la Cluj. Numărul celor care au ieşit în stradă, mai mic decât în alte seri

Sute de persoane au protestat, sâmbătă seară, la Cluj-Napoca având pancarte cu mesaje împotriva corupţiei şi clasei politice. Este cea de-a patra zi consecutiv când clujenii au ieşit în stradă. La Bucureşti, în a cincea zi de proteste, peste 2.500 de oameni s-au adunat în Piaţa Universităţii. Sâmbătă, nouă persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv au murit, iar numărul celor decedaţi în urma tragediei din 30 octombrie a ajuns la 41.

La Cluj-Napoca, peste 200 de persoane s-au adunat, sâmbătă seara, în Piaţa Unirii, pentru a patra seară consecutiv, cerând reformarea clasei politice.

Primele câteva zeci de persoane s-au strâns în Piaţa Unirii din centrul municipiului Cluj-Napoca, iar apoi au pornit într-un marş către alte puncte centrale ale oraşului. Pe drum alte persoane s-au alăturat coloanei de manifestanţi, agitând steaguri şi purtând pancarte.


Unii oameni au steaguri tricolore, dar şi bannere cu mesaje precum "Rock the system", "La închisoare cu toţi, politicieni corupţi". Manifestanţii au strigat lozinci anti-corupţie precum 'Vrem dreptate, nu imunitate', 'Averea din hoţie vrem să nu mai fie' şi au cerut şcoli şi spitale, micşorarea numărului de parlamentari sau lustraţie în sistemul de administraţie.

Totodată, manifestanţii au scris pe foi mai multe revendicări, cerând, printre altele, stoparea înstrăinării resurselor - pământ, păduri, stoparea jafului bancar, începerea investiţiilor în agricultură, modernizarea spitalelor, confiscarea averilor bisericeşti. Alte revendicări ale protestatarilor se referă la reducerea numărului de parlamentari, la Parlament unicameral, şi la 6 la sută din PIB pentru sănătate şi educaţie.


Revendicările au fost citite în piaţă.

Ulterior, oamenii au pornit într-un marş spre sediul Prefecturii, urmând a se întoarce apoi în Piaţa Unirii.


În deplasarea lor, protestatarii au ocupat o bandă de mers, dar coloana a fost permanent însoţită de jandarmi şi poliţişti, inclusiv de la Serviciul de Poliţie Rutieră, care au asigurat siguranţa manifestanţilor şi fluiditatea traficului.

În faţa coloanei, câţiva tineri ţineau un banner lung pe care scria 'Mai face o revoluţie din lipsă de evoluţie'.


La finalul marşului oamenii s-au oprit din nou în Piaţa Unirii şi au ţinut un moment de reculegere în faţa unui altar de lumânări aprinse, care se află acolo încă de săptămâna trecută, când a avut loc tragedia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter