Actualitate

OPINIE: Clujul îngenunchează la ordin

Revolta străzii împotriva Parlamentului și a sistemului corupt tinde a fi transformată în puci, la Cluj. Doar o parte din cei 900 de protestatari ieșiti joi seara pe străzi mai ştiu de ce sunt acolo. Condusă de lideri nelegitimi și dubioşi, coloana de protestatari a deviat serios de la idea de bază a protestului inițial.

Confuzia a fost cuvântul predominant joi seara la Cluj. Trei proteste anunțate pe Facebook, mult mai mulți „lideri” și o mulțime de oameni dezorientați. „Jos Guvernul” sau „Libertate” au fost două dintre cele mai folosite lozinci în Piața Unirii, asta în timp ce Guvernul deja demisionase, iar Romania este, totuşi, o țară liberă. S-a auzit și despre monarhie în piață. S-a auzit și numele Preafericitului, dar și al premierului demisionar. Spaţiul din  fața lui Matei Corvin a devenit o piață. Liderii nu au întârziat să apară. Ajutați de portavoce, au pus rapid monopol pe adunarea de oameni.

A urmat un marș al deznădejdii și al indignării. Chemarea în stradă a oamenilor de la ferestre a fost înlocuită rapid cu huiduieli duse la adresa „nepăsătorilor”. Liderii din față își vedeau de propriul protest. Corul de oameni care îsi arăta compasiunea față de victimele din Colectiv a fost în repetate rânduri acoperit de lozinci ca „ Ne vrem țara înapoi” sau „Singura soluţie, înc-o revoluţie”. Ar fi interesant de văzut dacă tinerii de 15-16 ani care ascultau cu urechile ciulite ordinele „liderilor” înțeleg gravitatea vorbelor lor. Prea porniți înspre lucruri mari, aceşti tineri se declarau gata să moară pentru a-și lua țara înapoi. Din păcate zelul și energia lor erau afectate de o gravă lipsă de informații.


Vizibil și deranjant a fost contrastul dintre scandările si comportamentul „liderilor”. Cu libertatea în gură si gesturi ample și exacte, aceştia trasau o linie imaginară peste care nimeni nu avea voie să treacă. Cei aproximativ 900 de oameni erau turma unor păstori iscusiți.

Clujenii au îngenuncheat la ordin în diferite zone ale orașului din diverse motive. Momentul de reculegere din Piața Unirii a fost unul de înţeles și apreciat, însă o masă de clujeni îngenuncheați în fața Primariei Cluj a depăşit orice limită a logicii.


Din nefericire, istoria pare să se repete. Vasul sub presiune a explodat. Conducătorii iubiți de unii, huliți de majoritatea au plecat, iar de acum urmează adevăratul dezastru. Manifestările străzii sunt acaparate și manipulate de lideri nelegitimi. „Prostimea” primeste o falsă victorie, iar în vârf ajung aceiași „lideri”, însă cu numele și fizionomia puţin schimbate.

abonare newsletter