Actualitate

OPINIE: Îi spune cineva lui Marian Petcu că Monitorul se încăpățânează să nu moară?

Anul trecut, cam tot pe vremea aceasta, scriam despre un „ucigaș” care revine fără nicio remușcare la locul faptei. Iată, a trecut un an, iar personajul e din nou la Cluj.

Marian Petcu, mare cercetător științific, jurnalist și cadru didactic universitar, vine la Cluj, la un simpozion cu pretenții, după ce, fără pic de etică științifică a publicat într-o lucrare cu tiraj de masă o informație eronată despre cotidianul Monitorul de Cluj. În 2012, fără o minimă documentare, Marian Petcu a notat în monumentala sa lucrare „Istoria jurnalismului din România în date” că din 2009 Monitorul de Cluj apare exclusiv online.

De atunci, nu am primit niciun rând de scuze din partea sa pentru oribila „crimă” comisă împotriva celor peste 20 de jurnaliști și personal administrativ care - de aproape 18 ani - editează, tipăresc și distribuie cotidianul Monitorul de Cluj.


Am semnalat anul trecut, mai întâi în iunie, apoi în octombrie, eroarea comisă. Și tot nu am primit scuze. Nici măcar o erată. Deși a trecut un an, timp suficient pentru corectarea greșelii, Marian Petcu nu a catadicsit să scrie măcar un email cu scuze. Probabil de la înălțimea valorii sale, o astfel de eroare de documentare nu se vede.

De altfel, merită subliniat, niciunul dintre jurnaliștii de la Monitorul nu a fost invitat la „simpozionul” organizat de Departamentul de Jurnalism de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării. Probabil le-a fost teamă organizatorilor că le vom cere CV-urile, să vedem și noi cu ce experiență relevantă în mass media se laudă, pe la Scânteia Tineretului sau gazeta de perete de la „Ștefan Gheorghiu”.


Se vede însă realitatea: Volumul semnat de conf. univ. dr. Marian Petcu, profesor de jurnalism, are peste 1.400 de pagini și, se laudă autorul, reprezintă munca a peste 120 de oameni, vreme de patru ani.

Surprinzător, nici marele „coordonator”, nici unul dintre cei care au lucrat la „monumentala” lucrare „de referință”, nu a considerat necesar să ia legătura cu redacția cotidianului Monitorul de Cluj în perioada de documentare. A apărut astfel - într-un tiraj de masă - o informație eronată. Îi pasă cuiva? Din câte se vede, nici măcar autorului, ocupat cu participarea la evenimente pseudo-științifice cu pretenții, alături de mulți cetățeni cu veleități de jurnaliști și cadre didactice, dar care nu fac diferența dintre viață și bibliotecă.


Aceia dintre voi, cititorii noștri, care nu sunteți la curent cu „crima” comisă de Marian Petcu, aici puteți citi articolele de anul trecut:

Cum ne-a omorât „cercetătorul” și „marele profesor” Marian Petcu acum 5 ani


 „UCIGAȘUL” s-a întors la locul faptei. Fără niciun fel de remușcări

Ultimele Stiri
abonare newsletter