Actualitate

Cât de trendy sunt clujenii în materie de modă

Specialiștii în modă consideră că, în general, clujenii adoptă în vestimentație “o oarecare lejeritate, combinată cu eleganță și pe alocuri cu excentricitate”.

Ultimele studii în materie de modă au relevat faptul că un sfert dintre români își cumpară îmbrăcăminte o data la 2-3 luni și în general preferă mall-urile unde găsesc produse din rețele de fashion cunoscute. Dintre aceștia, doar 50% cumpără haine din magazinele stradale de profil.

Tendințele sunt valabile și pentru clujeni, mai ales pentru cei tineri. În același timp nici second hand-urile sau outlet-urile nu sunt deloc de neglijat, mai ales pentru că în ultima vreme în centrul orașului au apărut foarte multe magazine de acest gen.


Brand-uri sau kitch-uri?

Clujenii știu să se îmbrace și se îmbracă  bine.  Astfel, cei mai mulți dintre cei cu care Monitorul de Cluj a stat de vorbă spun că deși preferă brand-urile, se îmbracă mai degrabă după posibilități, atât din magazine în care se comercializează brand-uri, cât și din second-hand-uri sau mai nou, din outlet-uri, adică se îmbracă în funcție de venituri și posibilități.  “Aleg să îmi cumpăr haine de firma fiindcă sunt de calitate mai bună și sunt de durată, nefiind nevoit să merg prea des la cumpărături”. (Răzvan Rob, 20 ani, student la Facultatea de Studii Europene)

O altă tânără ne spune: “ nu trebuie să ai o groază de bani ca să știi să te îmbraci, ci trebuie doar să ai în garderobă câteva piese care nu se demodează și pot fi purtate în mai multe combinații”. (Atomei Ioana-Livia, 20 ani, studentă la FSEGA)


În schimb, alții aleg tarabele sau magazinele stradale. “Cumpăr deseori haine din mall, dar și din second, fiind la fel de bune calitativ”. (Felhazi Erika, 44 ani, lucrează în cadrul unei companii de cosmetică)

Opinia specialiștilor: clujenii se îmbracă “amestecat”

În opinia Oanei Stan, fashion-blogger, clujenii nu sunt neapărat influențați în stilul vestimentar pe care îl adoptă de un curent anume.


“Întotdeauna mi s-a părut că clujenii se îmbracă bine, există o oarecare lejeritate, combinată pe alocuri cu eleganţă, pe alocuri cu excentricitate, depinde de zonele din oraş pe care le frecventezi. Dacă ar trebui să rezum stilul vestimentar al oraşului, cred că l-aş denumi eclectic, alimentat atât de existenţa unui centru universitar unde se întâlnesc influenţe din toate colţurile tării, cât şi de existenţa unei game largi de magazine (de la second hand-uri până la buticuri de designer)”, consideră Oana Stan.

 


Text scris de Bianca BĂNĂȚAN, studentă la Jurnalism, Anul I, FSPAC, UBB Cluj

Etichete: moda
Ultimele Stiri
abonare newsletter