Actualitate

UPDATE: Peste 3000 de oameni au protestat la Cluj: „Ghinion, ghinion, Clujul s-a trezit din somn!”, „Suntem mai puţini cu 32” - GALERIE FOTO - VIDEO

Aproximativ 3000 de clujeni s-au întâlnit în această seară în Piața Unirii din Cluj-Napoca pentru a protesta. De asemenea, ei au purtat pancarte pe care se putea citi: ''Corupţia ucide', ''Corupţia pericol de moarte', ''Uniţi salvăm toată România'. În București, peste 30.000 de oameni au protestat în Piaţa Universităţii, oamenii fluturând steaguri, fluierând din fluiere şi vuvuzele, scandând şi afişând mesaje împotriva corupţiei şi clasei politice.

UPDATE: 

21:35:  Marşul de la Cluj s-a încheiat cu un moment de reculegere şi scandări împotriva Bisericii. Mitingul de la Cluj-Napoca, la care au participat peste 3.000 de persoane, s-a încheiat cu un moment de reculegere în memoria victimelor de la Clubul Colectiv, dar şi cu scandări precum: ”Daniel, Daniel, du-te după Viorel” sau ”DNA, şi biserica te vrea”.


20:48: Oamenii se îndreaptă spre Piața Unirii, însă numărul acestora a început să scadă.

20:20: În acest moment aproximativ 3000 de protestatari s-au oprit în fața Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.


20:05: Protestatarii au ajuns la Primăria Cluj-Napoca. 

19:45: La Prefecturră circulaţia a fost oprită, astfel Bulevardul 21 Decembrie a fost blocat aproximativ 30 de minute, iar pasagerii autobuzelor au coborât și s-au alăturat protestului strigând: “Demisia! Demisia!” “Parlamentul judecat, pentru sângele vărsat!” “Clasa politică e sub orice critică!”.


19:20: Protestatarii au ajuns la Prefectură și strigă „Demisia, Demisia!”, „Rușine să vă fie”, „Să vă fie frică, poporul se ridică”, „București nu uita, noi suntem de partea ta”, „Nu vrem să fim o nație de sclavi”. În acest moment protestatarii s-au oprit în fața Prefecturii, iar numărul acestora a ajuns la aproximativ 8-900.  

19:15: La catedrala din Piața Unirii protestatarii se adună din ce în ce mai mulți și scandează „Vrem spitale nu catedrale”. Potrivit ultimelor estimări numărul protestatarilor a crescut de la 300 la 500.


19:00: Protestatarii din Piața Unirii au început să meargă spre Piața Avram Iancu și scandează cu putere „Toate partidele, Aceeași mizerie”, „Ole, ole, Victor Ponta nu mai e!”, „Solidaritate”.

18:40: Protestatarii au păstrat un moment de reculegere în genunchi, iar apoi s-au ridicat în picioare și au cântat imnul României. Protestatarii scandează: „Ghinion Clujul s-a trezit din somn”, „Parlament penal marș la tribunal”, „Singura soluție încă o revoluție”.


---------------------------

Manifestaţia din centrul Clujului a început în jurul orei 18:00, când au început să se strângă tot mai mulţi protestatari, unii dintre ei cu pancarte pe care erau diferite mesaje: “Uniţi salvăm toată Romania!” “Indiferenţa ucide!” “Corupţia omoară oamenii!”.

Cei prezenți la protest nu au scandat la început nimic. Au adus cu ei panouri pe care au scris diverse mesaje anti-guvernamentale și au aprins lumânări.

Spre deosebire de clujeni, aproximativ 30.000 de oameni au ieșit luni în stradă în București.

''Situaţia politică s-a schimbat. Unii ar spune că radical, eu aş spune că nu s-a schimbat chiar atât de mult, ci nişte păpuşi care erau în faţă vor fi date mai în spate şi în locul lor vor fi puse altele. Problemele pe care le are societatea sunt aceleaşi. (...) Nu mai există revendicări clare, eventual vom descoperi dacă avem altele. Sunt revendicările acelea mai puţin spectaculoase care au existat dintotdeauna, să dispară corupţia, un buget de 10% din PIB pentru sănătate. Probabil că unul dintre scopurile nedeclarate ale acestui miting este să ne asigurăm că această schimbare nu este doar de suprafaţă sau de formă”, a declarat Cornel Vâlcu, lector universitar, cel care a lansat pe reţelele de socializare apelul pentru mitingul de la Cluj.

Inițial oamenii au ieșit în stradă în urma decesului polițistului din București. Protestele în toată țara au început după ce în incendiul de la clubul Colectiv din București au decedat 32 de persoane. 

Articol scris de Adina Pentiuc şi Eliza Nuţu, studente la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul 2 și SAUL POP.

FOTO: SAUL POP şi OCTAVIAN GUI

Ultimele Stiri
abonare newsletter