Actualitate

OPINIE Ponta a fost demisionat! Strada are voce, dar nu poate guverna.

Nu e o greşeală gramaticală, ci o realitate. Ponta nu a demisionat, cel puţin nu de bună voie, ci silit de contextul dificil politic. Practic, premierul a fost împins spre demisie de nemulţumirea străzii, combinată cu nemulţumirea – mai puţin vizibilă public, dar mult mai greu de ignorat politic – a colegilor de partid.

Nu e demult un secret că Victor Ponta nu mai e în graţiile tuturor membrilor PSD. Schimbat din fruntea partidului, legat în ochii publicului de un dosar penal şi de mulţi prieteni cu probleme la DNA, Ponta s-a pus singur în situaţia ingrată de a trage partidul după el. Nu în sus, ci în jos; iar conducerea PSD, cea care l-a delegat în fruntea Guvernului, nu i-a mai permis asta.

Nu întâmplător, poate, primul anunţ nu a fost făcut, aşa cum ne-am fi aşteptat toţi, de persoana direct implicată, premierul în funcţie, acum demisionar, Victor Ponta, ci de preşedintele PSD Liviu Dragnea.


Conducerea partidului nu-l putea lăsa pe Ponta să tragă Guvernul şi PSD într-un război mediatic şi, mai ales, cu strada, cu acea Românie diferită de cea întâlnită pe coridoarele palatelor guvernamentale.

Românii s-au săturat să fie minţiţi, furaţi cu nonşalanţă de oameni care ziua dau cu subsemnatul la DNA, iar seara se lăfăie prin studiourile televiziunilor, liniştiţi că mirosul usturoiului nu trece prin sticla televizoarelor. Vor altceva, o altă clasă politică, dacă nu mai cinstită, măcar mai puţin nesimţită, dacă nu mai performantă, măcar mai puţin înrăită, care să mai facă ceva şi pentru oameni, nu doar pentru ei şi familiile lor.


S-a născut o nouă societate civilă, care are o altă agendă, cu alte priorităţi. Acest lucru se va vedea zilele următoare, când numele viitorului prim-ministru desemnat va trece (sau nu) testul acceptării publice. Pentru că, personal, nu cred că cei 25.000 de oameni ieşiţi marţi seara pe străzile Bucureştiului, l-au dat jos pe Ponta pentru a-l înscăuna pe Predoiu. Nici pe Oprea, nici pe Kelemen. Ei reprezintă o generaţie expirată de politicieni care nu mai întrunesc standardele morale ale noii societăţi civile.

Mai rămîne povestea cu “toţi sunt la fel”, linia de apărare a actualei clase politice, care de ani buni încearcă să demobilizeze societatea şi să frâneze orice schimbare pe principiul că răul cunoscut e mai bun decât răul necunoscut. Ei, bine, nu toţi sunt la fel, trebuie însă găsiţi aceia care nu sunt ca ei. Strada are voce, dar nu poate guverna. Guvernarea trebuie asumată de cineva, dar acel cineva trebuie trebuie să corespundă profesional, moral şi etic cerinţelor noii generaţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter