Actualitate

UPDATE: Dezastru (ne)anunţat. Consiliul Judeţean Cluj a pierdut definitiv castelul de la Ciucea

În decembrie 2014, Consiliul Judeţean Cluj a pierdut castelul de la Ciucea după o sentinţă a Curţii de Apel Bucureşti care a decis ca întregul complex muzeal să treacă în proprietatea urmaşilor Veturiei Goga. Atât Consiliul Judeţean Cluj, cât şi reclamanţii moştenitori au declarat recurs, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis joi să respingă, definitiv, aceste recursuri.

UPDATE: Primarul din Ciucea susține că nu-i convine decizia instanței, dar nu are ce să facă. Primarul speră să rămână același castel frumos și interesant și în următorii ani.

„Vă dați seama că nu ne convine că Muzeul Octavian Goga va fi retrocedat, dar ce putem noi face? Este clar că nu ne convine, dar putem noi să ne punem cu justiția? Nu noi hotărâm chestiile astea. Sper doar să-și păstreze destinația și dacă o să fie retrocedat să fie în continuare același obiectiv frumos și interesant care este la ora actuală pentru comuna noastră. Muzeul are un statut și deocamdată din câte știu s-a anulat actul de donație, dar testamentul nu. Dar mai sunt și alte căi de atac care urmează să fie făcute, plus că Consiliul Județean Cluj o să ceară, dacă este cazul și o să ajungă la pierdere, să-și recupereze investițiile făcute în ultimii ani în muzeu. Acolo s-au făcut anumite lucrări de reparații. Ele nu pot rămâne așa. Sigur o să fie alte căi de atac în viitor. O să mai dureze mult până o să se ajungă efectiv la a fi retrocedat. Eu așa am înțeles”, a declarat primarul din Ciucea, Radu Abrudan.


De asemenea, primarul susține că a avut o întâlnire cu cei care au revendicat castelul și a primit asigurări că „muzeul o să fie dus la un alt nivel”.

„Presupușii moștenitori au venit la mine în urmă cu un an, au discutat cu mine și mi-au zis la momentul respectiv că îmi garantează, acum nu știu cât o să se țină de cuvânt, că destinația muzeului o să rămână cum este acum, numai că o să o aducă la un alt nivel. O să promoveze mult mai bine, față de cum este acum. Au zis că asta este dorința lor. Dacă o să fie așa sau nu rămâne de văzut”, a mai precizat Radu Abrudan.


Managerul muzeului susține că nu a fost informat oficial de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.  Managerul se teme de faptul că moștenitorii vor vinde muzeul.

„Nu am fost anunțată oficial. Am aflat de acest lucru prin intermediul unui articol din mediul online. Nu aș putea să mă pronunț. Nu suntem bucuroși, vă dați seama. Sincer nu cred că este un fapt benefic asupra muzeului. Nu zic că moștenitorii nu au intenții bune. Eu am rezerve asupra intențiilor moștenitorilor. Niște proprietari privați privesc acest castel cu alți ochi. O să le fie greu atunci când vor vedea cheltuielile pe care le implică un astfel de castel și care este profitul. Altă temere a mea este faptul că îl vor pune spre vânzare”, a spus managerul muzeului, Ioana Lidia Ilea.


_____________________________________

Cu alte cuvinte, Consiliul Judeţean a pierdut definitiv castelul de la Ciucea, iar moştenitorii Veturiei Goga nu au obţinut constatarea nulităţii absolute a testamentului întocmit de soţia poetului. Ei obţinuseră doar constatarea nulităţii absolute a donaţiei realizate de Veturia Goga în favoarea statului român.


În urma deciziei de joi a ÎCCJ, peste 5 hectare de teren şi colecţii în valoare de mii de euro vor ajunge în mâinile strănepoţilor Veturiei Goga.

“Respinge ca nefondate recursurile declarate de reclamanţii Mureşanu Florin Gheorghe, Mureşanu Eugenia şi Mureşanu Pompiliu Marius şi de pârâţii statul român prin ministerul Finanţelor Publice, reprezentat de D.G.R.F.P. Bucureşti şi judeţul Cluj prin preşedintele Consiliului Judeţean Cluj împotriva deciziei civile nr. 570 A din 16 decembrie 2014, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a III-a Civilă şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de despărţământul Asociaţiunii Astra prin preşedinte Popa Mircea. Irevocabilă”, se arată în hotărârea ÎCCJ.


Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj au refuzat să comenteze informaţia, limitându-se să spună că "ambele părţi au pierdut, nu doar Consiliului Judeţean".

"Vom reveni mâine cu un punct de vedere", s-au limitat să declare aceştia.

Avocatul moştenitorilor Veturiei Goga este nimeni altul decât fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica, care a desfiinţat, rând pe rând, apărarea făcută de Consiliul Judeţean Cluj, prin intermediul consilierului juridic Simona Gaci.

Strănepoţii Veturiei Goga, Florin-Gheorghe Mureşanu, Radu Mureşanu şi Eugenia Mureşanu, au deschis în anul 2005 o acţiune în revendicare, prin care au cerut instanţei să constate nulitatea absolută a donaţiei făcute de Veturia Goga statului român şi să dispună desfiinţarea acesteia, precum şi nulitatea testamentului.

Curtea de Apel Bucureşti a decis doar să constate nulitatea absolută a donaţiei realizate de Veturia Goga în favoarea statului român, anulând-o, şi să respingă cererea vizând nulitatea absolută a testamentului întocmit de Veturia Goga. Sentinţa nu a fost definitivă şi a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Peste 5 hectare de pământ plus despăgubiri

Moştenitorii Veturiei Goga au revendicat domeniul imobiliar de la Ciucea, în suprafaţă de 42.155 mp şi construcţiile aflate pe acesta: Castelul, Casa Albă, Mănăstirea, Biserica din lemn, Casa Ady Endre, Mausoleul, Casa de pe stâncă, Teatrul de vară, anexe gospodăreşti, iar pe de altă parte colecţia Octavian Goga formată din bunuri mobile: cărţi, cărţi vechi, reviste, picturi în ulei, artă decorativă (metal, ceramică, piatră şi materiale înrudite) şi textilă (îmbrăcăminte, covoare, tapet, tapiserie).

Mai mult, ei au cerut în instanţă şi despăgubiri în valoare de 2.628.271 lei de la Consiliul Judeţean Cluj, care avea în administrare domeniul, pentru “degradări, distrugeri şi lipsa bunurilor care au format obiectul donaţiei”.

Testamentul Veturiei Goga, întocmit la 10 iunie 1966

După moartea lui Octavian Goga, Veturia lasă moştenire statului român domeniul de la Ciucea, cu condiţia ca proprietatea să fie transformată în muzeu şi să poarte numele soţului său. De fapt, Veturia nu făcea altceva prin acest act de donaţie decât să respecte dorinţa poetului ardelean, în testamentul căruia se spunea că după moartea lui şi a soţiei sale toate bunurile deţinute de ei la Ciucea să fie donate statului.

“Subsemnata Veturia Octavian Goga, dispun asupra următoarelor: averea mea mobilă şi imobilă situată în comuna Ciucea o va moşteni statul român. Obligaţia statului este ca în comuna Ciucea să înfiinţeze un muzeu în amintirea păstrării memoriei soţului meu Octavian Goga păstrând în această clădire toate bunurile mobile, inclusiv biblioteca aşa cum se găsesc ele aşezate încă din timpul soţului meu. Desigur că biblioteca va putea fi citită şi folosită de oameni literaţi ori de studenţi pentru documentarea diferitelor lucrări ce le realizează (..)”.

Citeşte şi:

Judeţul Cluj pierde castelul-muzeu de la Ciucea. Clădirea va fi retrocedată. Ce spun reprezentanţii CJ Cluj şi primarul din Ciucea

Cronica unui dezastru (ne)anunţat. Cum a pierdut Consiliul Judeţean Cluj domeniul de la Ciucea într-o confruntare cu fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica

Ultimele Stiri
abonare newsletter