Actualitate

Societatea civilă, pe BARICADE pentru Someș

„Asta nu poate continua!” scrie pe o pagină de Facebook numit „Someșul nostru” referitor la situația incertă a mulului Someșului. „Ne-am săturat de vorbe” declară responsabilii paginii cu privire la discuțiile care s-au purtat deja cu primarul Emil Boc și care nu au oferit niciun pic de certitudine.

Hârtia care a apărut în parbrizul mașinilor din zona Splaiul Independenței Hârtia care a apărut în parbrizul mașinilor din zona Splaiul Independenței

După protestul de pe malul Someșului și discuțiile la primărie vis-a-vis de destinația malului râului, primarul Emil Boc a fost inițial de acord ca noua bandă care urmează să fie construită să fie transformată în pietonală și pistă pentru bicicliști. Boc  a cedat atunci la presiunea societății civile care își dorea descurajarea traficului auto pe malul râului sau, cel puțin, să nu se încurajeze și mai mult traficul. „O bandă în plus nu rezolvă problema traficului ci mai mult atrage trafic și asta înseamnă [...] imposibilitatea de a avea un traseu pentru pietoni.” declara Alex Boguș la protest.

Emil Boc a dat însă înapoi de la promisiunea de a construi o pistă pentru biciclete în locul benzii auto. Într-o emisiune radio, primarul a prezentat o nouă viziune urbanistică în ceea ce privește centrul orașului. „Banda suplimentară (n.red. auto, de pe malul Someșului) ne va ajuta foarte mult să facem acele benzi dedicate.” Emil Boc dorește sensuri unice pe Calea Moților și pe Splaiul Indepențenței, de la Arenă și până la Opera Maghiară, cu benzi dedicate pentru autobuz pe Moților.


În acest sens, după ce a dat înapoi de la promisiunea făcută protestatarilor, pe mașinile parcate în zona malului Someșului au apărut hârtiuțe în parbriz care să îi anunțe pe șoferi că încep lucrările. Referitor la asta se comentează într-o postare a paginii Someșul nostru: „Conform unor fițuici ca și asta, nesemnate, înfipte sub ștergătoarele mașinilor parcate pe Splai, de mâine intră cavaleria grea a constructorilor pe Someș.
Și ce o să facă?
Ne-am săturat de declarații contradictorii!
Joi primarul promite pistă, luni revine cu ideea benzii., iar azi revine la ideea pistei iar. Cu ce o să vină mâine? Asta nu poate continua!
Vrem să vedem documente.
Vrem planșe cu soluțiile tehnice și materialele folosite.
Vrem să vedem ștampila "Avizat spre neschimbare" pe ele.
Ne-am săturat de vorbe.”

În urma întâmplărilor recente, Clujenii nu par a fi dispuși să dea înapoi. Chiar șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România, i-a trimis în urmă cu ceva timp primarului Emil Boc o scrisoare deschisă prin care îi cerea să oprească lucrările de construcție a unei noi benzi de circulație.

Etichete: protest somes emil boc
Ultimele Stiri
abonare newsletter