Actualitate

Premiul "Marian Papahagi", decernat la UBB

Premiul Marian Papahagi a fost câștigat anul acesta de prodecanul Facultății de Litere din Cluj-Napoca, Monica Fekete. Ceremonia de decernare a avut loc în Aula Magna a Universității ,,Babeș-Bolyai”, premiul fiind înmânat de excelența sa, ambasadorul Italiei în România, Diego Brasioli.

Rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop, a subliniat în discursul său importanța parteneriatelor culturale dintre România și Italia și a atras atenția că acest premiu este de fapt, un simbol al relațiilor româno-italiene.

"Câștigarea acestui premiu înseamnă evident, recunoașterea italienisticii din Cluj și sunt extraordinar de onorată că am fost în măsură să duc, poate doar în mică parte, mai departe tradiția deja inaugurată de domnul profesor Marian Papahagi care a însemnat totul pentru italienistica din întreaga Românie în a doua jumătate a secolului XX. Acesta a fost pentru mine un adevărat maestru deoarece a reușit să inspire generații de studenți, deschizând apetitul tinerelor generații pentru ceea ce înseamnă cultura italiană", a declarat Monica Fekete, câștigătoarea marelui premiu.


În cadrul ceremoniei de decernare au mai fost oferite două premii, ca recunoaștere a activității academice legate de literatura și cultura italiană. Acestea au fost câștigate de prof. univ. dr. Elena Pârvu, de la Universitatea din Craiova, pentru seria de simpozioane organizate în limba italiană și de dr. Florina Ciure, de la Muzeul de Istorie Oradea, pentru monografia "Drumurile comerciale care legau Oradea de Veneţia în secolele XIV-XVIII”.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură "Vito Grasso” din Bucureşti şi Centrul Italian din Cluj, sub patronajul Ambasadei Italiei la Bucureşti.


Premiul "Marian Papahagi" se află la a VII-a ediție, fiind organizat în memoria prof. univ. dr. Marian Papahagi, care a îndeplinit și  funcția de director al "Accademiei di Romania” din Roma. Criteriile de jurizare au ținut cont de volumele publicate în ultimii cinci ani și de operele referitoare la orice aspect al culturii şi civilizaţiei italiene. Candidaţii trebuie să fie cetăţeni români şi nu există limită de vârstă pentru participare.

 


Loredana Bertișan, studentă în anul doi,  la Departamentul de Jurnalism, FSPAC, UBB

Foto: Loredana Bertișan

Etichete: ubb cluj
Ultimele Stiri
abonare newsletter