Actualitate

Merkel încearcă să convingă imigranții să rămână în Turcia și Ungaria închide granița cu Croația

Merkel a zburat duminică către Turcia pentru a discuta despre criza refugiaților. Aceasta dorește să creeze o legătură puternică între UE și Turcia astfel încât Turcia să convingă refugiații aflați pe teritoriul său să rămână acolo.

sursa foto economica.net sursa foto economica.net

Merkel ajunge la Istanbul fix cu 2 săptămâni înainte de alegerile generale, ceea ce înseamnă că ar putea fi atrasă în campania partidului președintelui Tayyip Erdogan.

În urmă cu 10 zile UE a oferit reînceperea discuțiilor cu Turcia pentru integrarea acesteia în comunitate. Pe lângă asta, s-a oferit ajutor în obținerea mai ușor a vizelor, toate acestea în schimbul cooperării în situației crizei migranților.


Ministrul de Externe al Turciei, Feridun Sinirlioglu, e declarat vineri că nu este un plan final și că este total greșit să se creadă că Turcia ar dori un anumit număr de fonduri pentru a păstra refugiații pe teritoriul său.

Problema crizei imigranților și-a schimbat traseul către Slovenia după ce Ungaria a închis granițele cu Croația. Conform datelor UN peste 4,000 de imigranți au trecut în Slovenia.


Armata slovenă a fost chemată să ajute poliția, dar momentan e în stand by.
 
Acest influx de imigranți în Slovenia se datorează faptului că Ungaria a decis vineri la miezul nopții să-și închidă granițele cu Croația. "Am aflat că imigranţii clandestini care nu pot intra în Ungaria din cauza închiderii frontierei cu Croaţia sunt transportaţi pe la graniţa sloveno-ungară", a explicat Szijjarto, potrivit MTI."Am introdus temporar controalele la frontieră, în conformitate cu Tratatul Schengen", a adăugat şeful diplomaţiei de la Budapesta.

Ungaria e nemulțumită fiindcă liderii UE nu au reușit să creeze un plan care să oprească fluxul de imigranți. Luna trecută Ungaria și-a închis și granița cu Serbia și declara că începe construirea unei granițe chiar și cu România.


Mulți imigranți au fost transportați cu autobuzul de la granița croată cu Serbia până la cea cu Slovenia, urmând ca mai apoi să fie înregistrați și trimiși către frontiera austriacă. Majoritate celor care parcurg acest drum sunt din Siria, Irak și Afganistan.

Prim ministrul Sloveniei, Miro Cerar declara că ”în comparație cu alte țări Slovenia a avut timp să se pregătească. Nu e perfect, dar se mișcă lucrurile. Ne vom concentra și mai mult pe protecție, securitate și ordine astfel încât țara noastră să poată funcționa normal”.


Slovenia a declarant că vrea să limiteze influxul la aproximativ 2,500 de intrări/zi, astfel încât să poate face față înregistrărilor și acomodării. Acest lucru ar putea crea un blocaj în țări precum Croația și Serbia cărora le trec granițele peste 5,000 de imigranți/zi. Agențiile de întrajutorare sunt îngrijorate de posibilitatea unui blocaj în Balcani având în vederea că vremea va continua să se înrăutățească. Croația și Serbia au spus că vor lăsa imigranți să treacă fără probleme.

Conform Acordului Schengen, în situaţii excepţionale, ţările pot introduce, temporar, controale la frontierele din cadrul spaţiului comun de liberă circulaţie. "În situaţii de ameninţări grave la adresa ordinii publice sau de riscuri privind securitatea internă, un stat membru Schengen poate reintroduce controale la frontiera internă pentru cel mult 30 de zile sau pe durata previzibilă a riscului la adresa ordinii publice dacă perioada depăşeşte 30 de zile", se arată în Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind funcţionarea Schengen.

Ultimele Stiri
abonare newsletter