monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Cărţi vechi şi obiecte de argint din patrimoniul naţional, CONFISCATE de poliţişti la târgul de la Negreni - FOTO

Pe perioada desfășurării târgului tradițional de toamnă din comuna Negreni, polițiștii au urmărit identificarea unor bunuri susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național.

Astfel, în cadrul târgului au fost identificate 17 obiecte din argint, în valoare de circa 7.000 de lei, susceptibile de clasare în categoria juridică Tezaur a patrimoniului naţional. Acestea erau expuse spre vânzare de către un bărbat din județul Timiș.

În urma verificărilor, s-a stabilit că cele 17 obiecte din argint, de circa 1.200 de grame, datează din secolul al XIX-lea. Acestea au fost indisponibilizate și predate instituțiilor abilitate în vederea expertizării.


De asemenea, polițiștii au ridicat și indisponibilizat  în vederea expertizării 48 de cărți vechi, în latină și germană, majoritatea datate înainte de anul 1800.

Cărțile, a căror proveniență nu a putut fi justificată, erau expuse în vederea înstrăinării, contra unor sume cuprinse între 50 - 60 euro/bucata, de către un bărbat din județul Satu Mare.