monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Ploile intense, vijeliile și ninsorile vor acoperi România în acest weekend

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, două atenționări Cod Galben de ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului și răcire accentuată a vremii, ce vizează, în primă fază 14 județe din nord-vestul țării, iar, ulterior toate regiunile.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 10 octombrie, ora 16,00 - 11 octombrie, ora 10:00, ploile se vor intensifica și se vor extinde în jumătatea sudică a țării. În Banat, Oltenia, nordul Munteniei, se vor cumula cantități de apă de 20 - 25 l/mp și izolat, îndeosebi în Munții Banatului și în Carpații Meridionali, peste 40 - 50 l/mp. La munte, la peste 1.800 metri, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică (10/11 octombrie), precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

Vântul se va intensifica în sud-vestul și sudul teritoriului, cu viteze la rafală de 50 - 55 km/h, iar în sudul Banatului și pe creste, va depăși temporar 70 km/h.


Totodată, în intervalul 11 octombrie, ora 10:00 - 12 octombrie, ora 18:00, vor fi precipitații în toată țara, iar cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și izolat 50 l//mp, mai ales în jumătatea sudică și în zonele de munte. Vor fi ploi, dar în zona Carpaților Orientali vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă.

Precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare se vor semnala și în zonele montane înalte din restul țării, în jumătatea de nord a Moldovei și trecător în estul și sud-estul Transilvaniei. Vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, depășind temporar 60-70 km/h, îndeosebi în sud, sud-est și în zonele de munte. Procesul de răcire se va accentua, iar vremea va deveni deosebit de rece în toate regiunile, dar mai ales în cele extra-carpatice.


În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice, ANM precizează că va actualiza atenționarea emisă.