Actualitate

S-au anunţat câştigătorii Premiului Nobel pentru Medicină

Medicina deschide luni sezonul premiilor Nobel, care recompensează în fiecare toamnă cercetători, scriitori și artizani ai păcii.

Comitetul Nobel i-a desemnat câştigători ai Premiului Nobel pentru Medicină 2015 pe William C. Campbell, Satoshi Omura, pentru descoperirile privitoare la terapia împotriva infecţiilor cauzate de paraziţii intestinali, şi Youyou Tu, pentru pentru descoperirile ei privitoare la terapia împotriva malariei.

William C. Campell este născut în 1930, în Irlanda. A studiat la Universitatea din Dublin, după care a obţinut un doctorat la Universitatea din Wisconsin (SUA). În prezent, este cercetător emerit la Universitatea Drew, Madison, New Jersei, SUA.


Satoshi Omura s-a născut în 1935, în Japonia. A obţinut un doctorat în ştiinţe farmaceutice la Universitatea din Tokyo. Este profesor emerit la Universitatea Kitasato.

Youyou Tu s-a născut în 1930, în China. A absolvit secţia de farmacie a Universităţii Medicale din Beijing în 1955. Din 2000 este profesor la Academia de Medicină Tradiţională Chineză.


Marţi va fi desemnat laureatul Premiului Nobel pentru Fizică, miercuri pe cel al Premiului Nobel pentru chimie, joi este ziua Premierului Nobel pentru Literatură (data nu este încă sigură), iar vineri este marea zi a Premiului Nobel pentru Pace. Sezonul atribuirii premiilor Nobel se va încheia în 12 octombrie cu cel pentru economie.

Fiecare premiu Nobel are o valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproape 855.000 de euro), care se împart între laureați, dacă există mai mulți.

Etichete: medicina
Ultimele Stiri
abonare newsletter