monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Se schimbă regulile pentru obţinerea permisului de conducere. Noile prevederi intră în vigoare de luni

Regulile de obținere a permisului auto vor fi modificate, astfel că persoanele care vor susţine examenul vor trebui să respecte prevederi noi, care intră în vigoare luni, 5 octombrie

Începând din 5 octombrie, cursanții care vor trece cu succes de proba teoretică vor putea susţine proba practică de mai multe ori, în cazul în care o pică, în perioadă de valabilitate a cursurilor absolvite. Ei vor fi nevoiţi să achite taxa de examinare şi să facă cel puţin încă şase ore suplimentare de pregătire practică, reiese din Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 97/2015, care va modifică procedura de examinare stabilită prin Ordinul MAI nr. 268/2010.

"Calificativul 'admis' la proba teoretică permite susţinerea probei practice în perioadă de valabilitate a cursului de pregătire teoretică şi practică (...) Candidaţii declaraţi 'respins' la proba practică pot fi programaţi pentru susţinerea unei noi probe după o perioadă de cel puţin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare şi prezentarea dovezii care atestă efectuarea a cel puţin şase ore suplimentare de pregătire practică într-o şcoală de conducători auto autorizată", se arată în actul normativ publicat în Monitorul Oficial la începutul acestei luni.


În acelaşi timp, candidaţii care nu se vor prezenta la proba practică vor putea să ceară o nouă programare oricând în perioadă de valabilitate a cursului de pregătire. Dacă trece un an de la absovirea cursului, susţinerea examenului auto este condiţionată de efectuarea unui nou curs de pregătire, iar cei care vor pica proba teoretică vor putea să susţină o nouă examinare după cel puţin 15 zile de la respingere, cu achitarea taxei aferente.

Potrivit noilor prevederi, vor putea să susţină proba practică de mai multe ori doar candidaţii care promovează proba teoretică începând cu data de 5 octombrie. Asta înseamnă că cei care au susţinut şi promovat probă teoretică înainte de 5 octombrie trebuie să o susţină din nou proba practică, dacă sunt respinși.