Actualitate

Arhitecţii clujeni cer OPRIREA lucrărilor de betonare pe malul Someşului. Se pregăteşte şi un PROTEST - FOTO

Arhitectul Șerban Țigănaș, președinte al Ordinului Arhitecților din România, i-a trimis o scrisoare deschisă primarului Emil Boc prin care îi cere oprirea lucrările începute recent pe malul Someșului. Pe de altă parte, sute de clujeni au anunţat că vor ieşi în stradă să protesteze nemulţumiţi că spaţiul verde de pe malul Someşului va dispărea.

Ţigănaş este de părere că Emil Boc trebuie să facă “o analiză responsabilă înainte să înceapă defrișarea malului și alte lucrări ireversibile”.

“Proiectul de lărgire a străzii de pe malul sudic, de pe tronsonul paralel cu Parcul Simion Bărnuțiu și Cluj Arena, realizat cu aproape 10 ani în urmă și executat parțial, este în opinia multora depășit de dezvoltările ulterioare conceperii sale și trebuie reanalizat critic. Planul Urbanistic General, realizat ulterior, Studiul de Mobilitate Integrată, încă nefinalizat, Concursul pentru Masterplan-ul de dezvoltare pe cursul râului Someș, aflat în pregătire de către Primăria municipiului sunt doar câteva studii și acțiuni menite să clarifice potențialul actual și rolul pe care trebuie să îl acordăm axei vitale a orașului. În acest context, vă rog insistent să opriți lucrările pentru o foarte rapidă și pertinentă analiză, care să conducă la cea mai bună decizie pentru cazul pe care l-am semnalat. Maturitatea la care a ajuns municipiul nostru impune un astfel de moment, chiar dacă aparent inconfortabil, de a analiza un proiect a cărui filosofie ne apare depășită acum, la mai mulți ani după inițierea lui și care admite, fără îndoială, măsuri și soluții alternative”, se arată în scrisoarea deschisă.


De cealaltă parte, Szakats Istvan, preşedintele Fundaţiei AltArt, împreună cu alţi clujeni au semnat o scrisoare prin care şi-au exprimat dezacordul faţă de proiectul de extindere a Splaiului Independenţei cu încă o bandă de circulaţie auto, modul netransparent în care acesta este derulat şi declaraţiile lacunare ale administraţiei pe marginea acestui subiect.

“Prezența unui curs de apă în oraș oferă oportunități economice, ambientale, sociale și imobiliare unice față de tot restul teritoriului din oraș. În acest sens teritoriul urban aferent Someșului are potențial regenerator imens comparativ cu soluția lărgirii infrastructurii carosabile. Având în vedere că tendința orașelor europene este de a favoriza traficul pietonal și nemotorizat în apropierea râurilor în orașe, intenția dumneavoastră în slujba cetățenilor, contravine acestor tendințe. Având în vedere că orice problemă de trafic poate fi rezolvată cu măsuri bazate pe simulare de trafic, solicităm reanalizarea măsurilor ținând cont de oportunitățile mai sus amintite, altele decât suplimentarea cu o bandă de circulație soluție care va atrage mai mult trafic în zonele centrale. Lărgirea infrastructurii rutiere nu îmbunătăţeşte viteza de rulare şi nu ajută în nici un fel în problema blocajelor din trafic”, spune Szakats.


El spune că pe termen lung proiectul va avea următorul impact: posibilă aglomerare a traficului în zona centrală, deja congestionată, şi care nu poate gestiona un surplus de maşini, distrugerea calităţilor ambientale ale Parcului Central şi distrugerea perspectivelor în lungul Somesului, blocarea unor posibilităţi de crearea a unei promenade pietonale în lungul Somesului, promenada dorită de clujeni şi despre care se discuta de ani de zile, distrugerea unei vegetaţii înalte ajunsă la maturitate care, chiar înlocuită cu plantari se va dezvolta în zeci de ani.

“În prezent pe sensul care se doreşte a fi extins se cirula fluid deşi una din benzi este aproape în permanenţă ocupată de maşini parcate ilegal deşi în zonă exista 3 parkinguri publice (Leul, în Piaţa Mihai Viteazu, Pakingul de la Primărie şi Parkingul Sălii Polivalente). Justificarea proiectului în aceste condiţii nu există. Lărgirea carosabilului în lungul Somesului contravine principiilor strategiei de dezvoltare a localităţii promovate recent de instituţie pe care o conduceţi, dar şi Planului Urbanistic General în spiritul său în ceea ce priveşte relaţia oraşului cu Someșul. Astfel, lărgirea carosabilului în zona menţionată afectează calitatea vieţii locuitorilor. Calitatea vieţii nu se măsoară în mai puţine minute petrecute de şoferi în trafic ci în bucuria experimentării oraşului de către toţi cetăţenii”, se mai arată în scrisoare.


El solicită “întreruperea imediată a lucrărilor de extindere a carosabilului şi gândirea de soluţii de amenajare care să pună în valoare contextul exitent şi să contribuie la creşterea calităţilor ambientale ale zonei, iar proiectul să fie făcut public şi dezbătut într-un mod transparent zona fiind una de interes major pentru întregul oraş”.

Protestul ar urma să aibă loc luni, 5 octombrie, începând cu ora 17.00, locul de întâlnire fiind Podul Elisabeta.


Szakats Istvan a postat pe Facebook şi o discuţie pe care a avut-o joi cu câţiva muncitori în zona Podului Elisabeta.

-Ce săpați aci?
-Îngropăm un cablu.
-Ce cablu?
-Electric.
-Și după aia ce faceți?
-Poi după aia vin excavatoarele și rad tot.
-Tot tot tot?
-Da.
-Și cu copacii?
-Îi scoate afară. Nu mai rămâne aici nimic.
-Și acolo unde stați?
-O să fie ceva trepte, dar în rest, unde e parapetul acolo o să fie nivelul străzii.
-Până unde săpați?
-Până la podul ălălalt.
-Și după aia?
-După aia mai departe.
-Și când vin excavatoarele să scoată copacii?
-Când terminăm. Luni.

abonare newsletter