Actualitate

Procesul lui Marian Oprişan, amânat din nou de Curtea de Apel Cluj pentru audierea unor martori

Procesul în care Marian Oprişan, trimis în judecată de DNA în 2006, este acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals, a fost amânat, vineri, pentru a patra oară de Curtea de Apel Cluj, pentru audierea martorilor propuşi de apărare, după ce la termenul trecut au fost audiţi martorii propuşi de DNA.

“Am susţinut în permanenţă că sunt nevinovat. Eu am mare încredere în magistraţii, judecătorii care sunt garanţii statului de drept din România şi atâta timp cât avem magistraţi, judecători cinstiţi în ţara asta nu pot să meargă la închisoare decât cei vinovaţi. Cei nevinovaţi trebuie să aibă stare de normalitate. Din respect pentru judecătorii din România vin cu cea mai mare plăcere de fiecare dată la Cluj”, a spus Oprişan înainte de a intra în sala de judecată.

La termenul trecut avocaţii lui Oprişan au propus audierea a cel puţin 12 martori ai apărării, având în vedere că martorii propuşi de DNA, în număr de 12, au fost audiaţi atunci.


DNA a cerut judecătorilor să nu încuviinţeze audierea acestor martori din cauză că aceştia sunt “persoane trimise în judecată într-o cauză disjunsă de acest dosar şi că audierea lor nu reprezintă utilitate”.

“Nu e utilă audierea martorilor. Martorii sunt persoane trimise în judecată de DNA în dosarul disjuns de acest dosar. Sunt persoane subiective. Teza probatorie e neconcludentă. Din perspectiva audierii martorilor poziţia noastră e de a ne opune pentru că nu prezintă utilitate”, a declarat procurorul DNA în faţa judecătorilor.


Avocatul lui Oprişan, Gheorghiţă Mateuţ a declarat în instanţă că argumentul invocat de DNA nu poate să conducă la respingerea cererii de încuviinţare a audierii acestor persoane.

“Spre deosebire de primari, locuitorii comunelor sunt obiectivi, nu se poate susţine că aceşti martori cunosc împrejurările discutate aici. Unii martori au fost audiaţi în cursul urmării penale dar nu au fost audiaţi în faţa instanţei. Nu se poate motiva o soluţie de respingere pe factorul de subiectivism pentru că au calitatea de inculpaţi în dosarul disjuns”, a spus Mateuţ.


Deliberând, completul de judecată a Curţii de Apel Cluj a decis amânarea cauzei pentru data de 28 octombrie în vederea audierii martorilor propuşi de apărare.

“Instanţa de apel readministrează probele, dar administrează şi probe noi. Încuviinţează şi audierea martorilor propuşi”, a spus preşedintele completului de judecată.


“Instanţa este suverană iar magistraţii sunt cei care decid în consecinţă. Asta e viaţa. Ne vedem pe 28 octombrie”, a spus Oprişan la ieşirea din sala de judecată.

Avocatul lui Oprişan, Gheorghiţă Mateuţ a declarat că la termenul viitor urmează să fie audiaţi mai mulţi martori propuşi de apărare.


“Cauza s-a amânat şi s-a dat termen în vederea administrării probelor. Probe cerute de apărare pentru combatarea motivelor de apel. S-au încuviinţat şi martori şi înscrisuri. Este vorba de acelaşi număr de martori pe care i-a avut şi procurorul, 12 martori”, a spus Mateuţ.

În februarie 2015, Marian Oprişan a fost achitat de magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca, însă sentinţa a fost atacată de DNA, astfel că în luna mai a avut loc primul termen la Curtea de Apel Cluj, amânat atunci pentru 23 iunie.

Avocatul Mateuţ declara atunci că sentinţa Curţii de Apel Cluj va fi definitivă.

În 2014, Laura Codruta Kovesi a sesizat la CSM judecătorii clujeni din dosarul Oprişan pe motiv că amână judecarea cauzei de peste 8 ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter