Actualitate

Spectacolul “Werther” deschide stagiunea la Cluj

Opera istorică revine pe scenă, sub o regie franceză și într-un cadru festiv. Spectacolul ”Werther”, de Jules Massenet, deschide duminică, în mod oficial, stagiunea 2015 – 2016 a Operei Naționale Române din Cluj.

Premiera-eveniment ”Werther” revine la aproape nouă decenii de la prima sa montare pe scena Operei clujene din anul 1928 și reprezintă o inițiativă cultural-artistică de mare însemnătate, proiectul fiind o colaborare între instituția lirică din Cluj și o echipă regizorală franceză, reputată pentru punerea în scenă a ”fenomenului wertherian”.

Caracterul deosebit al evenimentului premierei este completat de două momente festive: reamplasarea Stemei României Unite pe frontispiciul sălii de spectacol a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, după o absență de 67 ani  și onorarea mezzosopranei Viorica Cortez la împlinirea a 50 de ani de la debutul său pe aceeași scenă.


În spiritul tradiției neconvenționale

Premiera operei ”Werther” respectă tradiția evenimentelor lirice mai puțin convenționale ale Operei Române din Cluj, evenimentul fiind pus în scenă în interiorul teatrului liric și totodată transmis live pe ecrane LED instalate în Piața Unirii, marcând închiderea Herbstfest – Festivalul de Toamnă al Economiei Germane, un eveniment organizat de DWNT – Asociația Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord, parteneri ai instituției.
Spectacolul-premieră, pregătit în doar câteva luni de muncă intensă pe scenă, în culise și în ateliere, este creația regizorului  Nadine Duffaut și a scenografului Louis Désiré, care au stabilit o strânsă relație de colaborare cu dirijorul József Horváth, Vocal Coach Viorica Cortez, Asistentul de regie Tiberius Simu și soliștii ambelor distribuții ale spectacolului: Călin Brătescu și Hector Lopez (ambii interpreți ai lui Werther),  Iulia Merca, Cristina Damian și Maria Jinga (Charlotte), Cristian Hodrea, Horațiu Ruști (Albert), Petru Burcă, Șimonfi Șandor, Florin Pop, Sergiu Colțan, Beniamin Pop, Florin Sâmpelean,  Diana Țugui, Lucia Bulucz, Oana Trîmbițaș, Alexandru Potopea, Tatiana Oltean, Bogdan Nistor, Alexandra Hordoan, precum și Corul de Copii Junior VIP, coordonat muzical de Anca Mona Mariaș.
Absolventă de muzicologie la Sorbonna, Nadine Duffaut a semnat regia a numeroase spectacole aclamate în Franța și peste hotare, repertoriul său incluzând creațiile lui G. Verdi, G Puccini, J. Massenet, G. Bizet, V. Bellini și J. Offenbach.            

 Cum a prins viață Werther

Werther, poetul romantic prin excelență, a prins viață în romanul renumitului scriitor J. W. von Goethe, ”Suferințele tânărului Werther”, care a devenit imediat după lansarea din anul 1774 un fenomen al epocii, popular în cafenele, saloanele literare, în universități și pe stradă. Compozitorul Jules Massenet a pus povestea lui Werther pe note și a prezentat-o în premieră mondială în 1892, la Teatrul Imperial Hofoper din Viena, fiind apoi purtată pe marile scene mondiale, ajungând să fie jucată de 1.100 de ori doar la Opéra Comique din Paris.   
Noua montare ”Werther” se bucură și de implicarea distinsei mezzosoprane Viorica Cortez, Vocal Coach al protagoniștilor spectacolului.  Premiera coincide cu aniversarea a 50 de ani de la debutul său pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca cu opera ”Samson și Dalila”.


Biletele premierei sunt disponibile la Agenția teatrală, precum și online, pe www.biletmaster.ro. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter