Actualitate

Cel mai impunător arbore din judeţul Cluj: Arborele de Sequoia din Munţii Apuseni

Arborii de Sequoia sunt printre cele mai înalte creații de pe Pământ, cresc în mod obișnuit în pădurile din Munții Sierra Nevada, din California, la o altitudine de peste două mii de metri. Pot trăi mii de ani, ajungând la o înălțime de 145 de metri și o circumferință de 38 de metri.

Acești arbori gigantici au fost botezați de botanistul german Stephen Endlicher după numele unui șef de trib local, Sequoyah sau Sikwayi, inventatorul primului alfabet fonetic al indienilor cherokee. Lemnul arborelui Sequoia este dur, puternic îmbibat cu rășină și rezistent la foc datorită structurii spongioase a scoarței, care la rândul ei poate atinge și un metru grosime, fiind impregnată cu o substanță ce alungă insectele. Sequoia Gigantea se înmulțește prin semințe, dar până la vârsta de 20 de ani se poate înmulți doar prin vlăstari.

Câțiva astfel de arbori există și în România, grație unor iubitori de natură care au plantat aceste specii pe meleaguri mioritice, fiind răspândiți, potrivit www.sequoia.ro, în mai multe zone, precum: rezervația forestieră Arborele de Sequoia de la poalele Masivului Vlădeasa, județul Cluj, Dealul Mare din satul Măderat, județul Arad, dar și la Oradea sau Băile Herculane, în județul Caraș Severin.


Arborele de Sequoia din județul Cluj, aflat pe "Dealul Domnului", între comuna Săcuieu și satul Rogojel, este cel mai impunător arbore din Munții Apuseni. Acesta a fost plantat, în urmă cu mai bine de un secol, la poalele Masivului Vlădeasa, de baronul ungur Gal Silvestru.

Exemplarul de la Băile Herculane, județul Caraș Severin, dovedește prin prezența sa că arborele Sequoia este capabil să se dezvolte și în condițiile unei altitudini reduse, așa cum arată www.sequoia.ro. Așezarea lui pe Valea Cernei, la o altitudine de 160, îi conferă un climat cu influențe mediteraneene. Deși nu a ajuns la maturitate, arborele din Herculane măsoară deja 30 de metri înălțime și un diametru de 1,50 metri. Arborele mamut de la Băile Herculane este o specie rară de Sequoia Gigantea, singurul exemplar declarat monument al naturii, din cele câteva existente pe teritoriul României.


În Arad, pe Dealul Mare din satul Măderat, pot fi văzuți doi arbori similari, aduși din California, în anul 1845, de baronul Dietrich Jozsef, proprietarul unei podgorii din această zonă. Arborii au o înălțime de aproximativ 35 de metri și o circumferință de peste 5 metri.

De asemenea, trei exemplare de arbori Sequoia se găsesc în Oradea, în vecinătatea Școlii Generale nr. 14. Aceștia au o vechime de peste 100 de ani, o înălțimea ce variază între 19 și 22 de metri, și un diametru cuprins între 64 și 90 cm.

Ultimele Stiri
abonare newsletter