monitorulcj.ro Menu
Actualitate

10 noutăţi interesante la iOS 9

Apple vorbeşte de obicei despre cele mai noi funcţii din iOS alături de un nou smartphone, iar iOS 9 îşi va atinge adevăratul potenţial abia după lansarea lui iPhone 6S.

Între timp, cei care au dispozitive mai vechi şi au primit deja actualizarea software beneficiază de asemenea de o serie de îmbunătăţiri, însă acestea sunt de multe ori mai puţin evidente.

iOS 9 aduce pe dispozitivele disponibile pe piaţă aproximativ 10 noutăţi interesante, relatează go4it.ro.


1. Un set nou de caractere

Apple a renunţat la fontul Helvetica în favoarea unuia nou, proprietar, care a debutat în urmă cu câteva luni pe Apple Watch. Acesta se numeşte San Francisco şi va fi fontul utilizat pe toate produsele companiei de acum înainte.

2. Spotlight avansat

iOS 8 a renunţat la ecranul dedicat funcţiei de căutare Spotlight, însă acesta s-a întors în iOS 9. O simplă glisare către dreapta a meniului principal deschide un ecran dedicat căutărilor, alături de o serie de sugestii pentru cele mai utilizate aplicaţii şi cele mai apelate contacte.


3. Tastatura

Mulţi utilizatori preferă tastatura implicită, ceea ce a determinat Apple să îi adauge câteva îmbunătăţiri. Cea mai evidentă noutate este diferenţierea între litere mari şi litere mici atunci când butonul Shift este apăsat.

4. Butonul „Back to [app]”

iOS 8 a fost prima versiune a sistemului de operare Apple care a permis comunicarea dintre aplicaţii. Din păcate, nu exista şi o posibilitate de a trece de la una la cealaltă într-un mod mai intuitiv. iOS 9 vine cu o soluţie elegantă, oferind un buton numit „Back to” în partea de sus a ecranului, pentru a te întoarce la aplicaţia precedentă.


5. Low Power Mode

Pentru prima dată de la lansarea primului iPhone, Apple oferă acum o opţiune specială pentru a reduce consumul de baterie. Aceasta se numeşte Low Power Mode şi opreşte orice activitate din fundal a aplicaţiilor, cât şi conexiunile la internet şi accesorii pentru a asigura autonomie ridicată.

 6. Multitasking pe iPad

Variantele mai noi de iPad primesc şi noi metode de multitasking. Există trei moduri diferite în care poţi avea două aplicaţii pe ecran în acelaşi timp, două dintre ele împărţind ecranul în două părţi. Slide Over oferă acces la o versiune pentru mobil a unei aplicaţi în partea dreaptă a ecranului, însă nu rămâne acolo decât atunci când este folosită. Split View afişează însă două aplicaţii complete pe ecran. În cele din urmă, Picture in Picture păstrează un clip video deasupra aplicaţiilor.


7. Căutare în setări

Meniul de setări din iOS a devenit din ce în ce mai aglomerat. Pentru a evita momentele în care utilizatorul caută o anume aplicaţie prin multe meniuri, compania a ales să adauge o funcţie de căutare în aplicaţia de Setări, care să te ducă exact une ai nevoie.

8. Aplicaţia Notes

Alături de formatarea textului introdusă în iOS 8, există acum posibilitatea de a realiza liste de cumpărături, pot fi adăugate imagini şi pot fi inserate chiar şi schiţe desenate fie cu degetul pe ecran.


9. Wi-Fi Assist

În variantele precedente de iOS trebuia ca WiFi-ul să fie dezactivat pentru a trece pe conexiunea de date mobilă, însă în iOS 9 Apple oferă posibilitatea de a face o tranziţie automată între conexiuni atunci când este cazul.

10. Batteries Widget

În cazul în care ţineţi mai multe dispozitive conectate la un iPhone, puteţi ţine evidenţa mai uşor al consumului de baterie pentru fiecare folosind widget-ul Batteries.

Etichete: aplicatii sistem