Actualitate

Scandalul VOLKSWAGEN zguduie lumea automobilelor. Directorul general al companiei, luat la întrebări în comitetul executiv al grupului

Directorul general al Volkswagen, Martin Winterkorn, va da miercuri explicaţii în comitetul executiv al board-ului de supraveghere, un subiect esenţial urmând să fie dacă a ştiut despre softul instalat pe 11 milioane de automobile pentru a înşela autorităţile de reglementare în privinţa emisiilor.

Winterkorn, care conduce Volkswagen din 2007, este responsabil de strategia produselor, ceea ce îl plasează în centrul unui scandal care a şters circa 24 de miliarde de euro din capitalizarea de piaţă a grupului, de la începutul acestei săptămâni.

Titlurile VW au început tranzacţiile de miercuri în declin cu până la 7,4%.


Care sunt acuzaţiile celor de la mediu?

Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) acuză grupul auto Volkswagen că a instalat sisteme electronice speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunând cetăţenii americani la gaze poluante.

 "Grupul auto german a instalat un software pentru a induce în eroare autorităţile americane în privinţa emisiilor poluante", a anunţat Agenţia americană pentru Protecţia Mediului.


Constructorul auto german ar fi instalat un software special în calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen şi Audi. Dispozitivul este programat să activeze un sistem de filtrare completă a particulelor doar în timpul testelor oficiale pentru emisii. După teste, adică în situaţiile generale de funcţionare a motorului, dispozitivul dezactivează sistemul de filtrare a particulelor, susţine Agenţia americană pentru Protecţia Mediului.

Potrivit autorităţilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au încălcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon: modelul de Volkswagen Jetta din perioada 2009-2014, modelele Beetle şi Golf, precum şi modelul Volkswagen Passat din 2014-2015 şi modelul Audi A3. Grupul Volkswagen a recunoscut instalarea dispozitivului electronic care induce în eroare sistemele de măsurare a noxelor.


Vehiculele VW implicate în scandal emit noxe cu până la 40 de ori peste limita admisă, când sunt în circulaţie, acuză EPA.

RAR pasează răspunderea

România este o piaţă importantă pentru Volkswagen, însă problemele nu sunt investigate deocamdată de autorităţile de la București. Oficialii Registrului Auto Român, instituţia care ar avea competenţe în domeniu, spun că realizarea unei asemenea investigaţii revine instituţiei germane care a emis omologarea.


Datele RAR arată că pe drumurile din România circulă aproximativ 100 de vehicule Volkswagen fabricate în perioada 2007-2015 și cumpărate din afara Uniunii Europene. Nu se ştie însă dacă aceste autoturisme au fost dotate cu softul incriminat, nici dacă ele provin din Statele Unite, potrivit Registrului Auto Român.

„Atribuţia unei asemenea investigaţii este a autorităţii care a acordat omologarea de tip europeană. Registrul Auto Român va putea investiga acest caz, dacă autoritatea germană care a emis omologarea va solicita acest lucru”, arată Registrul Auto Român într-un comunicat.


Reacţii la nivel internaţional

Ministrul francez al Energiei, Segolene Royal, susţine că Franţa va fi „extrem de dură şi de severă” în ceea ce priveşte investigaţia tehnologiei folosite de VW pentru falsificarea testelor de poluare a aerului.

Cancelarul german, Angela Merkel, a cerut deplină transparenţă în elucidarea acuzaţiilor aduse de autorităţile SUA companiei Volkswagen. „Ţinând cont de situaţia dificilă, este vorba de a arata deplină transparenţă în elucidarea deplină a cazului. Ministerul Transporturilor este în strânsă legătură cu Volkswagen şi sper ca toate informaţiile vor fi prezentate cât mai rapid posibil”, le-a declarat jurnaliştilor, la Berlin, oficialul german.

abonare newsletter